Lista ocen Mercedes W124 Sedan 2.6 160KM 118kW 1985-1993 (23) - Silnik

Na liście zabraknie 13 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~hahahaczyk
Sedan 2.6 160KM 118kW
Jeśli mam być szczery, kiedy jechałem oglądać mojego Mercedesa to silnik 2.6 postrzegałem jako wadę tego samochodu. Na papierze prezentuje się nieszczególnie - KE-Jetronic, aparat zapłonowy, marne 160km. Wygląda to na problematyczne zestawienie o mizernych osiągach, no ale zobaczymy, pomyślałem nie mów nic dopóki się nie przejedziesz. I właśnie to chciałem polecić każdemu kto zastanawia się nad zakupem, szczególnie diesla 3.0. Silnik ma...
~kropi
Sedan 2.6 160KM 118kW
Silniczek uważam za bardzo udany, cichy, równy (na jałowym biegu nie słychać go ani nie czuć, kiedyś z rozmachu próbowałem go odpalić jak już chodził i załatwiłem rozrusznik ;-) . Bardzo elastyczny, posiada spory zapas mocy - na dobrej autostradzie pójdzie spokojnie ponad 220 km/h, a do 80 rozpędza się w zasadzie nie wiadomo kiedy - wrzucasz bieg i już masz 80 :-) Wyprzedzanie to bajka - zmieniasz tylko napięcie mięśni w nodze i auto rusza do...
~Karol
Sedan 2.6 160KM 118kW
Na ten silnik (2,6) narzekają tylko ci, którzy nigdy na takim nie jeździli, albo po prostu powtarzają ploty domorosłych \"mechaników-erotomanów -teoretyków\". Fakt, iż jest to raczej silnik stosunkowo rzadko spotykany w imporcie indywidualnym w przeciągu ostatnich dwóch dekad. Jeśli się tylko o niego właściwie dba to pracuje idealnie, cicho, jest bezawaryjny, może nieco bardziej \"wołowaty\" od jednostki 3-litrowej i nie zamknie licznika,...
~benowie@poczta.onet.pl
Sedan 2.6 160KM 118kW
jak usłyszałem te 6 cylindrów to zakochałem się w nim. jeżdżę głownie po mieście i nie powala jakimiś przyspieszeniami. do normalnej jazdy wystarczy zakres 2,5-3 tys obrotów. do dynamiczniejszego poruszania się (zwłaszcza w trasie) konieczny jest górny zakres obrotów. podczas pierwszego wyprzedzania w trasie trochę się zdziwiłem i zrobiły mi się wielkie oczy. ale redukcja o kolejny bieg załatwiła sprawę.
~Oskar:):)
Sedan 2.6 160KM 118kW
silniczek jak na ten rocznik to pszczółeczka....zawsze chciałem mieć takie cudo i mam , znam każdą jego część , osobiśćie złożyłem 9 sztuk , żąłuje że nie mam tego na papierze....świetne autko , podobno taksówkarze z Niemiec chcą jeszcze raz by produkowali to autko!!!!Jeżeli ktoś ma jakieś inf. na ten temat to prosze na e-maila osr33@o2.pl
~kropi
Sedan 2.6 160KM 118kW
Rzędowa szóstka pracuje tak cicho i równo, że nic nie czuć i nie słychać. Zbiera się elegancko od 1500 rpm i ciągnie równo praktycznie do końca skali. Spory zapas mocy, duża elastyczność i niezły moment obrotowy sprawiają, że jazda tym autkiem to bajka.
~Marek
Sedan 2.6 160KM 118kW
auto mam od nowosci czyli juz 19 lat sam zrobiłem nim prawie 840000 tys.km.Remont silnika został zrobiony przy 700000 tys km.A poza rematem wymieniłem tylko chłodnice jesli chodzi o czesci z pod komory silnika.
~antonio
Sedan 2.6 160KM 118kW
dość głośno pracuje, jak na tą pojemność trochę mułowaty, na gazie całkowity muł. czeste wycieki oleju z przodu silnika spod uszczelki (ale podobno to czesto sie zdaza i nie ma co sie przejmowac zbytnio)
~abricz@poczta.onet.pl
Sedan 2.6 160KM 118kW
Silnik super tak na gazie jak na benzynie (troche głośniejszy). Ciągnie super od niecałych 3 tys, wcześniej trochę gorzej. Super brzmi i kręci się do 6 tys. na gazie.
~romek@regor.pl
Sedan 2.6 160KM 118kW
najmniejszy slilnik 6 celindrowy z tego okresu, dobra kultura pracy i elastycznosc 160 KM kupiłem go 95 roku i mam do dzisjaj.
Mercedes W124 Sedan