Lista ocen Mazda Premacy I 1.8 16V 100KM 74kW 1999-2005 (33) - Łatwość utrzymania (pod względem kosztów)

Na liście zabraknie 14 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~kefik
Minivan 1.8 16V 100KM 74kW
Jak na auto duże i ciężkie to nie ma tragedii , na trasie tak jak wspomniałem wcześniej średnio 7,5 litra na 100 , wyjazd nad morze w 4 osoby jest opłacalny no a miasto jak to w benzyniakach z większą pojemnością od 9,00 do 10,00 zależy jak kto jeżdzi. Na razie o naprawach się nie wypowiadam bo nie miałem większych napraw ,podstawowe jak olej ,filtry ,klocki h-ca są w normalnych cenach. Brakuje jeszcze na rynku większej ilości zamienników ale...
~toto
Minivan 1.8 16V 100KM 74kW
W mieście dużo pali - 11 a czasem nawet 12 litrów, ale robię krótkie odcinki w korkach więc nic dziwnego. Na trasie lepiej, można zejść nawet do 6 litrów przy emeryckiej jeździe (średnia prędkość 70-75 km/h). Ogólnie przy rozsądnej jeździe pali ok. 8 litrów (zmierzone na autostradzie ze średnią prędkością 110 km/h). Ceny części umiarkowane, wcale niedużo wyższe niż w Astrze. Części pasują z 626 i 323 zatem nie ma problemu.
~JAARRY
Minivan 1.8 16V 100KM 74kW
W dzisiejszych czasach, czyści zamienne -eksploatacyjne-do prawie wszystkich samochodów kosztują porównywalnie. Więc MAZDA deklasuje wszystkich bo nie dołożyłem do tego samochodu przez 4 lata ani grosza. Wymieniałem filtry i oleje (Castrol 10W/40 co 15 tyś.), raz wymieniłem klocki i tarcze hamulcowe (przejechałem 60tyś.) i tyle. Zużycie paliwa jak na taką bryłę to chyba w normie.
~mlodyg23
Minivan 1.8 16V 100KM 74kW
raczej jeźdzę po mieście, nie miałem jeszcze barzdo mozliwości w długa trasę uderzyć. Jeżdzę na PB, bez LPG. Wychodzi chyba przeciętnie? Spala tyle ile mu wleję i nie wiecej :P Ostatnio jeżdże bez zahamowań, tzn jak mam ochotę pośrubować na wyższych obrotach, to tak robię. Wychcodzi mi teraz 9.2L (głównie miasto i krótkie dystanse)
~JAARRY
Minivan 1.8 16V 100KM 74kW
po zakupie wymieniłem rozrząd, świece i hamulce. Jeżdżę od 2 lat i odpukać oprócz wymiany oleju nie dołożyłem złotówki. Może można trochę ponarzekać na zużycie paliwa. Mam benzynę i na krótkich trasach dochodzi do 9 litrów na 100km
~s
Minivan 1.8 16V 100KM 74kW
Auto właściwie się nie psuje. Poza drobnymi rzeczami, typu podświetlenie deski (żaróweczki 14V krótko trzymają, ale na szczęście prosta jest ich wymiana). Silnikowi wystarczy dobry olej i czyste filtry.
~abrams
Minivan 1.8 16V 100KM 74kW
Wiele części nie posiada zamienników, a te oryginalne kosztują. Na szczęście te najczęściej podlegające wymianie mają niedrogie, dobrej jakości zamienniki (klocki, tarcze , końcówki, kable, rozrząd, itp)
~Kuba
Minivan 1.8 16V 100KM 74kW
Ubezpieczenie - ok 400 zł rocznie, części eksploatacyjne jak u innych - filtr oleju 25-30 zł, powietrza - ok 40, kabinowy też, klocki i tarcze - od 120 zł. Ok..
~Stefan555
Minivan 1.8 16V 100KM 74kW
Spalać mogła by mniej, ceny przeglądów i opłat są małe. Przez 2 lata użytkowania nic strasznego się nie popsuło, jedynie mechanizm tylnej wycieraczki i tylny łącznik stabilizatora.
~Maciek
Minivan 1.8 16V 100KM 74kW
przy benzynie spala sporo tzn 8-9l ; ja szybko zainstalowałem gaz sekwenc.i jest b.dobrze-spala nie wiele więcej ponad to co napisałem przy benzynie jeszcze nic nie naprawiałem