Ocena kierowcy - Mazda CX-5 II SUV Facelifting

Johny, ponad rok temu
Silnik 2.0 SKYACTIV-G 165KM 121kW
Rok produkcji 2023
Mazda CX-5 II SUV Facelifting 2.0 SKYACTIV-G 165KM 121kW od 2021 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Wygoda osiągi oraz komfort podróżowania
Silnik : Tak jak wspominałem stuki w silniku przy niecałych 3 000 km
Ogólnie auto oceniam dobrze jeżeli chodzi o komfort podróżowania i osiągi a także spalanie paliwa jednakże silnik o którym wspomnę poniżej powoduje iż jestem zdegustowany
Auto odebrane 31 lipca tego roku. Po zrobieniu 2400 km stwierdziłem iż czas na wymianę oleju po tak zwanym dotarciu. Olej wymieniłem w ASO i po wyjeździe zaczęła się jazda. Silnik zaczął chodzić nieco szorstko a po przyjeździe do domu usłyszałem stuki w silniku. Umówiłem się w ASO na diagnozę i okazało się że uszkodzenia doznał sworzeń tłokowy na czwartym cylindrze bądź też panewki. Jednakże w mailu od ASO otrzymałem informację że jest to sworzeń tłoka i wymieniać będą silnik krótki, czyli sam dół bez głowicy...dramat ... Minimum co powinni zrobić to wymienić kompletny silnik a przy takim przebiegu jako Marka aspirująca do premium wymienić samochód na nowy
Jak na chwilę obecną wszystko w porządku ale co można powiedzieć po przejechaniu 3000 km
Dobrze się prowadzi ogólnie jestem zadowolony
Lakier i elementy z piano Black wiadomo delikatne
Szyby i lusterka duże, dodatkowo kamery z przodu i z tyłu ułatwiają parkowanie
Wszystko w zasięgu ręki i intuicyjnie zaplanowane. System info rozrywki też na dobrym poziomie łączność Bluetooth zapewnia bezprzewodowe połączenie się z Apple carplay i Android auto.
Klimatyzacja chłodzi bardzo dobrze natomiast jeżeli chodzi o ogrzewanie nie miałem możliwości sprawdzenia
Przy 176 cm wzrostu przestrzeni jest pod dostatkiem
Jest naprawdę cicho i przyjemnie
Na razie ciężko opisać auto ma dopiero 3000 km
Patrząc na fakt iż usterka silnika wystąpiła przy niecałych 3 000 km wygląda to słabo a wręcz beznadziejnie
Z drobniejszych rzeczy na razie nic się nie dzieje
Usterka tak ważnego elementu pojazdu jakim jest silnik w tak wczesnym stadium jego użytkowania a także przy tak niskim przebiegu nie może dobrze świadczyć

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 SKYACTIV-G 165KM 121kW [l/100km]

8,7