Lista ocen Mazda 323 IV F (183) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 171 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~JCVD
F 1.6 16V 88KM 65kW
Biegi zestopniowane są gresywnie, pod dobre przyspieszenie, zachęca to do szybszej i bardziej aktywnej jazdy. Precyzja skrzyni jest bardzo dobra, biegi wchodzą wzorowo. Przydałaby się szóstka, żeby w trasie obniżyć obroty, a tym samym hałas oraz spalanie, ale nie jest to duży mankament, a pamiętać trzeba, że w tamtych czasach, takie udogodnienia miały głównie auta sportowe.
~KwL
F 1.6 16V 88KM 65kW
Biegi wskakiwały płynnie, bez problemu. Jedynym mankamentem skrzyni w moim egzemplarzu był wsteczny. Czasami nie chciał wskoczyc i trzeba było wrzucic jedynkę, pozwolic załapac silnikowi. Wtedy wsteczny wskakiwał bezproblemowo :) Taki mały patent. Przyzwyczaiłem się do tego i nie robiłem nic w kierunku poprawy sytuacji.
~MyQeLL
F 1.8 16V GT 128KM 94kW
Biegi wchodzą ładnie, ale zdarzają się problemy z wrzuceniem wstecznego - to chyba standard w tym samochodzie :) Trzeba się też przyzwyczaić do jazdy przy bardzo małych prędkościach - na dwójce bardzo niechętnie się rozpędza, reszta biegów zestrojona idealnie.
~leon
F 1.6 16V 88KM 65kW
bardzo dobrze zestopniowana, ale biegi wchodza dosc ciezko. zadnych wyciekow. wsteczny czasem nie chce wejsc, ale to jest wada wszystkich mazd. sprzeglo chyba niedlugo sie skonczy, chociaz mialem je wymieniac juz 40 000 km. temu, ale poki chodzi, to jezdze dalej.
~jasik5
F 1.6 16V 88KM 65kW
Skrzynia bardzo elastyczna, biegi wchodzą precyzyjnie. W wielu autach, które miałem zdarzał się problem z wrzuceniem wstecznego - w tym aucie tego nie doświadczyłem. Jedynie przy trochę szybszej zmianie biegów czasami zazgrzyta \"trójka\".
~justyna.boguta@gmail.com
F 1.6 16V 88KM 65kW
Czasem faktycznie \"haczy\", jak stwierdził mój poprzednik w jednym z komentarzy. Jednak przy delikatnej, ale zdecydowanej zmianie, biegi wchodzą płynnie. Wrzucanie jedynki i wstecznego TYLKO wtedy, gdy wóz stoi! Ewidentnie brakuje szóstki! Szkoda.
~sarna
F 1.6 84KM 62kW
bez zarzutów, biegi wchodza jednym paluszkiem przełożenia dość krótkie i ogólnie drążek fajny, szczególnie że go troche przerobiłem, wsteczny się przycina i haczy ale przywykłem przez te lata... w końcu zawsze wchodzi :)
~mad_man
F 1.6 84KM 62kW
Bez uwag...poza wstekiem (to chyba norma u japonczykow) biegi wchodza idelanie pomimo wieku i tego ze jestem 4tym wlascicielem, jak joystick tam gdzie trzeba jednym paluszkiem -poza tym brak uwagam - zasluzone 5
~qbalo86
F 1.6 16V 88KM 65kW
Skrzynia chodzi bardzo płynnie, choć sporadycznie zdarzają się problemy z wrzuceniem 1 i R, ale tylko w czasie manewrowania na parkingu. Jeżeli skrzynia jest nagrzana, problem nie występuje.
~Tomek990
F 1.6 16V 88KM 65kW
Przede wszystkim - brakuje 6 biegu!. Większość biegów wchodzi płynnie. Głównymi mankamentami może być wrzucanie wstecznego ( czasem trzeba parę razy próbować ) oraz spadający drążek zmiany biegów.
Mazda 323 IV F