Lista ocen Mazda 3 III (105) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 53 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~wizbek
Hatchback 2.0 SKYACTIV-G 120KM 88kW
Dobrze zestopniowana ale ma swoje minusy. Niektóre biegi trochę "haczą" (w moim egzemplarzu "trójka" i "czwórka"), ale czytałem na forach, że z czasem zwykle to ustaje. Ja już zauważyłem, że haczenie jest obecnie znacznie mniejsze niż na początku. A może się przyzwyczaiłem ;)?
Dodane 10 lat temu
~B.east
Hatchback 2.0 SKYACTIV-G 120KM 88kW
El Manuel w mieście przy dużej ilości jazdy meczy ale na tle innych aut jest bardzo udany- precyzyjny, krótki skok, totalnie bezawaryjny i spalanie małe-6 biegów jest akurat. Hybryda między toyota a focusem rs (skok krótki i precyzyjny ale nie jest sztywny jak w foce)
Dodane 7 miesięcy temu
~sixxn
Hatchback 2.0 SKYACTIV-G 165KM 121kW
Precyzyjne przełożenia, bieg zawsze wskakuje (nawet 6stka - nie jak w innych modelach, że trzeba ją mocno pchać od siebie, tutaj wystarczy lekko). Świetne zestrojoenie i reakcja na sprzegło. Przy zabawie na trasie i gęstym ruchu czuję się jak w rasowej sporotwej maszynie.
Dodane 10 lat temu
~p4mazda
Hatchback 2.0 SKYACTIV-G 120KM 88kW
Byłaby ok gdyby nie haczenie niektórych biegów (głównie 1 i 3). Natomiast po czasie nie zwracam już na to większej uwagi. Dodam, że akcja naprawy problemu w serwisie niewiele tu pomogła. Sporadyczne problemy z wrzuceniem wstecznego.
Dodane 6 lat temu
~Pablito
Hatchback Facelifting 2.0 SKYACTIV-G 120KM 88kW
Przez pierwsze 10 000 dość mocno haczył 1 bieg, teraz jest ok, ale czasami się jeszcze przytnie. Pozostałe wchodzą jak w sportowym samochodzie, krótkie przełożenie i lekki "klik". Daje tylko 4 bo subiektywnie np. w Fordach jakoś to przyjemniej chodzi.
~HerrB
Hatchback 2.2 SKYACTIV-D 150KM 110kW
Jeden z najmocniejszych punktów. 6cio biegowy automat zmienia szybko i łagodnie. Jak ktoś ma ochotę, może pobawić się dźwigniami przy kierownicy (przydaje się to np. w górach). W porównaniu z innymi automatami jakimi jeździłem (MB 5b, PSA 4b) ten jest lepszy.
~lookoff
Hatchback Facelifting 2.0 SKYACTIV-G I-ELOOP 165KM 121kW
Skrzynia kozak, biegi wchodzą z delikatnym oporem i charakterystycznym klikiem, w dodatku bardzo precyzjnie. Wersja z silnikem 165KM ma krótsze przełożenia od 120KM (niby że bardziej na sportową jazdę nastawiona).
Dodane 5 lat temu
~Jacek
Hatchback Facelifting 2.0 SKYACTIV-G 120KM 88kW
Praca skrzyni to bajka. Biegi wchodzą płynnie ze sportowym kliknięć, super. No ale u mnie jest mały zona. Przy dynamicznej zmianie biegów jest problem z wybicie trójki dla tego jedna gwiazdka mniej.
Dodane 6 lat temu
~Marcin
Sedan 2.0 SKYACTIV-G 120KM 88kW
Tylko automat, dopracowany, szybki, i płynnie zmienia biegi. Nie jest awaryjny jak skrzynie DSG. Porządny klasyczny automat. W trybie manual jak ktoś lubi można ręcznie zmieniać biegi, układ jak w rajdówce :D
~sylwek
Sedan 2.0 SKYACTIV-G 120KM 88kW
Skrzynia biegów niezbyt precyzyjna. Z 1 na 2 bieg przy wysokich obrotach ciężej wchodzi, lekki zgrzyt. Na początku eksploatacji identyczny problem był z 3 biegiem ale po ok. 10 tys. się ułożył.
Dodane 8 lat temu