Lista ocen Kia Stonic Crossover (28) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 14 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Dekar
Crossover 1.4 DOHC 100KM 74kW
Fatalnie zestopniowana. Bardzo krótkie biegi wymuszające częste zmiany przełożeń albo trzeba się przyzwyczaić do dźwięku wysoko pracującego silnika. Dobrze jest tylko na 6, ale wtedy auto nie ma za grosz dynamiki. Dodatkowo w ciągu 2 tygodni trzy razy haczyła mi jedynka. Może to egzemplarz, ale aż bałem się ruszać szczególnie jak mnie ktoś wpuszczał bo miałem traumę szarpania się z drążkiem aby weszła. Pozostałe biegi ok.
~bodzio64
Crossover 1.4 DOHC 100KM 74kW
Od ok. 65 tys. przebiegu czasami wyskakuje 2 bieg, ASO twierdzi, ze to wina braku asynchronizacji skrzyni. Denerwująca usterka, zdarza się gdy trzeba jechać między 1 a 2.
~Kamil
Crossover 1.4 DOHC 100KM 74kW
Uznaje sprzęgło za elelment skrzyni. A tu raz na czas coś kangurkuje, nie da się ruszyć płynnie żeby ewidentnie nie było czuć kiedy wchodzi wyższy bieg jakimś małym szarpnięciem.
~luki_szofer
Crossover 1.4 DOHC 100KM 74kW
6 biegów duży plus i jest elastyczna można włączyć 6 przy 70km/h i samochód jedzie, nie przyspiesza, ale jedzie bez szarpania.
~Adam
Crossover 1.0 T-GDI 120KM 88kW
Biegi wchodzą precyzyjnie. Lewarek zmiany biegów o dobrze wyprofilowanym kształcie. Brawo dla inżynierów za 6 bieg.
~Marek/Gorzów
Crossover 1.0 T-GDI 120KM 88kW
Skrzynia manualna 6-biegowa. Dobrze pracuje, biegi wchodzą lekko, nie zauważyłem wad.
~PiotrJazz
Crossover 1.0 T-GDI 120KM 88kW
Nie mam uwag, biegi wchodzą płynnie. Jedynie czasami denerwowała mnie lekko kwadratowa gałka zmiany biegów.
~Tomasz Wojdak
Crossover 1.6 CRDi 110KM 81kW
Bardzo precyzyjna i dobrze zestopniowana. Rewelacyjne sprzeglo, duzo lepsze niz w benzynowym 1.0 turbo.
~miro
Crossover 1.2 DOHC 84KM 62kW
Problemy ze wbijaniem wstecznego biegu. Trzeba ponownie wysprzęglić żeby go wrzucić.
Dziennik kosztów dla Kia Stonic Crossover
6,6
~Piotr
Crossover 1.0 T-GDI 100KM 74kW
Skrzyni dość precyzyjna, ale zdarzało mi się że wsteczny kilka razy wszedł z oporem.
Kia Stonic Crossover