Ocena kierowcy - Kia Sephia II

robertpi@op.pl, 21 lat temu
Silnik 1.5 i 80KM 59kW
Rok produkcji 1999
Kia Sephia II 1.5 i 80KM 59kW 1998-2002 - Oceń swoje auto
Bardzo dobry samochód.Prównując z oryginałem nie wypada żle. Sama konstrukcja jeszcze się nie zestarzała.Jeśli ktoś potrzebuje dobrego i niezawodnego auta to polecam.
Jak na tę pojemność i moc nad wyraz dobrze, lepiej niż Focus 1,6. Do tej pory miałem Mazdę 323 1,3 i wyraźnie brakowało jej mocy.
Oryginalna skrzynia Mazdy "chodziła" jednak lepiej. Chyba Koreańczycy jednak coś słabo "poprawili" tę konstrukcję.
Bardzo dobrze. To jednak oryginalna Mazda.
OK, jedynie do niewidocznego bagażnika musiałem się przyzwyczaić.
Wszystko na swoim miejscu - znów ta Mazda.
Ogrzewanie bardzo dobre, jedynie z wentylacją problem . Ewidentnie pojazd budowany pod klimę, a ja jej niestety nie mam.
Wystarczająco miejsca dla wszystkich, nawet przy prawie położonym przednim siedzeniu pasażera osoba z tyłu nie ma problemu z miejscem na nogi. jedynie bagażnik odrobinę za mały, oryginalna Mazda ma dużo więcej miejsca do wykorzystania pod podłogą.
W porównaniu z innymi , podbnymi pojazdami nie jest żle chociaż mogłoby być ciszej powyżej 100km/h
Co do miasta jest OK, nie przekroczyłem 9,5l w ziemie a w lecie 8-8,5l/100km( Kraków). Na trasie 6-6,5l/100km przy nie przekraczaniu 140km/h- nieźle ale wolałbym gdyby paliła jak Pride( 4,5 przy 120km/h)
Nie jest to Toyota czy Mazda ale kosztuje też o wiele mniej.
Nie mam zastrzeżenień, chocia Mazda z przed 12 lat była lepiej wykończona, ale za tą cenę bardzo dobrze
Mam ten samochód 1,5 roku i na razie wymieniłem olej, świece itp i obowiązkowo olej w skrzyni( oryginalny jest chyba do tropików- w zimie ciężko było wrzucić jakikolwiek bieg.Nie spodziewam się abym musiał robić cokolwiek przed 100tyś.km
Kia Sephia II