Ocena kierowcy - Honda Civic VII Hatchback

Jasiek, 12 lat temu
Silnik 1.7 CTDI 100KM 74kW
Rok produkcji 2002
Honda Civic VII Hatchback 1.7 CTDI 100KM 74kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Inne : Leję paliwo i jeżdżę. Naprawdę poza alternatorem nie miałem z nią najmniejszych problemów. No i zakres momentu obrotowego, w trasie można zapomnieć o skrzyni biegów, bo na piętce też się zbierze.
Inne : Kiwający się fotel kierowcy
Trochę bezpłciowa, ale za to nie mam z nią większych problemów. Za głośna, ale w niższych wartościach prędkości w normie. Za to pakowna, ot praktyczny samochód. Promień skrętu ogromny, niestety, manewrowanie tym samochodem, to porażka.
Jednak to turbodiesel, a przebieg jest rzeczywisty. Powyżej 2500 obrotów wyraźnie zaczyna szybciej ciągnąć. W sumie, to nawet nie jest głośny.
No właśnie, czasem zahaczy, choć w sumie narzekać nie ma na co, znam auta z gorszymi skrzyniami. Szkoda, że nie ma szóstego biegu, takiego na autostrady, bo silnik dawałby radę.
Nie narzekam, na felgach 16 naprawdę dobrze trzyma się drogi.
Szczególnie do tyłu nie najlepiej, ale i z przodu grube słupki dużo zasłaniają.
Dość dobry pomysł z płaską podłogą i zmianą biegów \"jak w dostawczakach\". W sumie nie mam zastrzeżeń.
Ogrzewanie działa po pół godzinie od startu, jeśli jedziemy wolno. No ale diesle ogólnie słabo grzeją, a tu na dodatek bardzo dużo mają do ogrzania. Klima manualna (schładzarka) działa tak sobie.
Miejsca bardzo dużo. Zarówno dla kierowcy, jak dla pasażerów, duży i ustawny bagażnik.
Moim zdaniem powyżej 120 km/h kiepsko. Słychać opony, wyje wiatr i coś jeszcze. Bo poniżej 100 km/h to całkiem znośnie.
Jak na diesla, nie oszczędzam go, to jestem bardzo zadowolony.
Trochę za duża na moje potrzeby. To samochód dla rzemieślnika albo rodziny.
Jakość wykonania w porównaniu do francuzów, czy samochodów włoskich bez zarzutu, ale np. fotel kierowcy się kiwa (wada fabryczna, honda się nie przyznaje)
Alternator padł przy przebiegu 150 tys. Ceny części nowych (nie z szrotów) do przeżycia.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.7 CTDI 100KM 74kW [l/100km]

5,6