Ocena kierowcy - Honda Civic VII Hatchback

zawist.m@poczta.fm, 16 lat temu
Silnik 1.7 CTDI 100KM 74kW
Rok produkcji 2003
Honda Civic VII Hatchback 1.7 CTDI 100KM 74kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Elastyczność i ekonomiczność.
5 z małym minusem za brak podłokietnika w serii i brak klimy w serii.
Mój pierwszy diesel. Zakochałem się. Po przesiadce z odkurzacza jakim była corolla gdzie żeby jechać dynamicznie trzeba kręcić do 3500 obr to tutaj bajka od 2000 wciska w fotel i ciągnie tak do ok 200 km/h przyspieszenie do setki w granicach 11 sek. Myślę że nie odstępuje innym w tej klasie 1,9 tdi czy tddi. W porównaniu z klekotem focusa to tu kultura pracy jest pierwsza klasa. Jedyny mankament to przy mocniejszym dociśnięciu gazu przy 3000 obr trochę za głośno ale to tylko przy przyspieszaniu potem jest ok. Dla mnie BOMBA
:) lepszego miejsca na drążek nie można sobie wyobrazić. NIby dziwnie wygląda ale po kilku kilometrach czuje sie go jak byłby intergralną częścią ręki :) Dorobiłem sobie podłokietnik i teraz moja ręka oparta jest od dźwigni o kilka cm praktycznie nie ruszam ręką . Wszystkie biegi wchodzą płynnie w miarę krótkie przełożenia. podoba mi sie.
Układ kierowniczy precyzyjny ale śrdnica zawracania tragiczna jak wozem drabiniastym. W mojej obniżone jest lekko zawieszenie więc w zakrętach jest przyklejony do asfaltu, ale coś kosztem czegoś trzeba uważać na dziury i ... na dziurki też! wali strasznie. Nie wiem jak w serii ale przypuszczam, że buja.
Duże powierzchnie szyb. Słupki jak to w każdej tego typu konstrukcji lekko zasłaniają, ale tak być musi. Nie przeszkadza. Tylnią szybę widzę tylko we wstecznym lusterku- jest i wszysko przez nią widać -najważniejsze.
Wszsytko pod ręką. W serii brak podłokietnika który bardzo ułatwia życie. Jak dla mnie za mało schowków. Ogólnie dobrze
Nie mam klimy porażka. Duża przednia szyba szybko ładnie nagrzewa autko. Zimą trzeba przejechać parę kilometrów żeby zaczęło grzać. Podobno diesle tak mają.
OKROPNIE dużo miejsca, ojciec ma toyotę avensis i mniej miejsca niż w civicu- rewelacja. Do tego bagażnik ok 350 l czyli spokojnie dwie duże torby przy złożonych siedzeniach można wozić lodówkę. Z tyły na środku można wyprostować nogi.
PO za wspomnianym hałasem podczas przyspieszania wyciszenie jest ok dopiero powyżej 140 robi sie glośniej od szumu powietrza.
Przy tej mocy niezależnie jak sie ciśnie to nie spali więcej niż 6,5 l. Przeglądów nie robiłem. A napraw robić mam nadzieję nie będę.
Kupiłem używaną w dobrej cenie. Szukałem długo i wybór padł na civica jestem zachwycony.
Jak na razie nic
niższe zawieszenie + polskie drogi =Wymiana końcówek drążków. reszta ok