Ocena kierowcy - Honda Civic VII Hatchback

simonwoods, 13 lat temu
Silnik 1.4 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 2002
Honda Civic VII Hatchback 1.4 16V 90KM 66kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Inne : Duuuuuużo przestrzeni.
Przeniesienie napędu : padają łożyska w skrzyni biegów objawa się to głośną pracą.
Jeśli ktoś szuka rodzinnego auta ekonomicznego, niezawodnego - nie na pokaz - tylko do jazdy jako wół roboczy, naprawdę polecam Hondę.
Jak na pojemność 1.4 jazda głównie na trasach - dobrze. Teraz wybrałbym 1.6. Chcąc zachowąć dynamikę należy go kręcić - Honda :). Trzeba się przyzwyczaić do silnika. Na trasie lubi łyknąć olej mam 5W 40 wymieniam co 10 tyś. Po przejechaniu 10 tyś schodzi na min. Podobno to normalne. Ale jazda w 90 % na trasach ok 120 km/h. Warto wspomnieć ze co 40 tys regulacja /sprawdzenie/ luzów na zaworach.
Świetnie pracuje, mankament brak 6 biegu. Przy 125 tys padły łożyska w skrzyni objawiało się to bardzo głośną pracą. Wymiana wraz ze sprzęgłem 1600 i jest OK. Tu moje pierwsze rozczarowanie. Poprzednio Lanos 210 tys i NIC. Doskonałe umieszczenie drążka zmiany biegów blisko kierownicy.
Cudów nie ma - jak na rodzinny samochód jest OK - to nie TypeR.
To im naprawdę wyszło SUPER. Bagażnik 370 l.
Wszystko na swoim miejscu (denerwuje umieszczenie przycisku podgrzewania lusterek).
W zimie grzeje - latem chłodzi. Moim zdaniem dmuchawa jest za głośna II bieg.
Jeden z głównych powodów kupna super przestrzeń, płaska podłoga. Miejsca porównywalnie do Passata B5. Z Tyłu zaskakująco dużo. Mam 189 cm wzrostu i jest naprawdę OK.
Do 90 km/h V bieg jest super, natomiast powyżej za głośno. Na luzie silnika nie słychać.
Na stacji dostaję rekompensatę /wad jakie zauważyłem/. Naprawdę mało pali. W porównaniu do diesli i ich kosztów eksploatacji wypada całkiem nieźle. Nie wspominając o BEZAWARYJNOŚCI silnika, brak turbin, pompowtryskiwaczy itd.
Niezawodność kosztuje ale nie aż tak dużo. Rozrząd 700 pln z robocizną Skrzynia + sprzęgło 1600
Gdyby nie ta skrzynia (znana w tych modelach wada) to byłoby 5. Ani razu nie zawiódł. Przejechałem nią ponad 50 tyś.
BRAK

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 90KM 66kW [l/100km]