Lista ocen Ford Mondeo IV Hatchback 1.6 Duratec 120KM 88kW 2007-2014 (9) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 2 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Wiktor
Hatchback 1.6 Duratec 120KM 88kW
Mimo braku awaryjności nie mogę zbyt pozytywnie wypowiedzieć się na jej temat. Skrzynia 5-cio biegowa ma bardzo krótkie przełożenia co dyskwalifikuje ją z długich tras autostradowych. 3 tyś obrotów przy 100 km/h czy około 4 tyś przy 140km/h jest dla mnie nieakceptowalne. Do miasta oraz dróg krajowych jest w zupełności wystarczająca.
~Bruno
Hatchback 1.6 Duratec 120KM 88kW
Krótki skok lewarka, biegi wrzuca się pewnie i intuicyjnie. Czasem wyskakuje wsteczny i trzeba go jeszcze raz doklepac, ale to już chyba wszystkie fordy tak mają, bo i w focusie to spotkałem i w fiescie też. Brakuje bardzo 6. biegu na trasie, który zdecydowanie odciążyłby silnik no i wpłynąłby na spalanie.
~Marek Arczyk
Hatchback 1.6 Duratec 120KM 88kW
Całkiem dobrze, gdyby nie wsteczny bieg. Często trzeba dwukrotnie wysprzęglać. Zdecydowany brak szóstego biegu.
~jacekha@wp.pl
Hatchback 1.6 Duratec 120KM 88kW
Przydałaby się sześciobiegowa, zestopniowanie dobre, biegi wchodzą bezproblemowo (czasem wsteczny trzeba ponownie wysprzęglić)
~zadowolony
Hatchback 1.6 Duratec 120KM 88kW
nie zdarzył mi się żaden zgrzyt, biegi zawsze wchodzą idealnie z odczuwalnym oporem.
~robur
Hatchback 1.6 Duratec 120KM 88kW
długie ruchy drążka, kwestia przyzwyczajenia, przydalby się bieg autostradowy
~Geira
Hatchback 1.6 Duratec 120KM 88kW
Normalnie, żadnych rewelacji. Wsteczny często ma kłopoty z zaskoczeniem.
~JJ
W trasie brakuje 6-go biegu