Lista ocen Ford Mondeo I (276) - Bezawaryjność (poważne usterki)

Na liście zabraknie 282 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~tom_dan@smgkrc.pl
Kombi 1.8 TD 88KM 65kW
jak wspominałem skrzynia a potem to już poczło silnik przy 21000 (podobno to normalne w ty silniku) pękł tlok na 4 cylintrze. Od zrobienia silnika przynajmniej dwa razy w miesiącu stoi w warsztacie (podobno tesz normalne że jak się zaczyna psuć silnik to już wszystko) przy 214000 pada turbina. TRAGEDIA NIGDY WIĘCEJ FORDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ODRADZAM ZAKUP SZCZEŻE
~PawelRyt
Kombi 2.0 i 16V 136KM 100kW
Sprzęgło 2x, pompa klimatyzacji zatarła się i zatrzymała nas w wakacje w trasie. Jeden pasek klinowy napędza w tym silniku wszystko. Kiedy pasek stoi - silnik stoi. Na jakiejś wiosce przy granicy w niedzielę o godzinie 22 w czasie dogrywki finału mistrzostw świata w futbolu. Nikogo trzeźwego nie udawało się ściągnąć żeby nas zholował.
~crazyjoe@tlen.pl
Kombi 1.8 TD 88KM 65kW
Czytaj wyzej....Powaznych usterek nie bylo jesli chodzi o sam samochod i zawinione z jego winy. Raczej z winy kierowcy... amortyzatory z przodu uszkodzone przy najechaniu z duza predkoscia (!!!zima byla!!!) na kraweznik wymiana kabla czujnika od ABS - jakis DOBRY PAN MECHANIK w warsztacie cos robil przy zawieszeniu i nie uwaznie uszkodzil kabel...
~pieknypiotrek
Hatchback 1.8 TD 90KM 66kW
Mogla by byc lepsza blacha, progi troche leca i blotniki tylnie (ale byly tam zarysowane i nie zabezpieczone kiedy trzeba)... Nigdy nie odmowil posluszenstwa na trasie i nie stanal. Nie zalewam, mam do niego sentyment, sprzedaje niedlugo i chce pujsc w Mietka W211 lub A6. Mam nadzieje, ze gorzej nie trafie :o)
~halomasz@wp.pl
Hatchback 2.0 i 16V 136KM 100kW
spalilo sie sprzeglo gdy lecialem trasa okolo 220 km/h... mam nowe ale jakos nie mam juz odwagi probowac czy wytrzyma takie predkosci. czesto silnik nabiera wysokiej tempertury mimo ze mam nowa pompe wody, termostat itd poza tym wymienilem rozrzad, klocki, tarcze, wszystkie plyny... i jakos sie trzyma
~Qbek
Kombi 1.8 TD 90KM 66kW
Samochód miał tylko jedną poważną usterkę, ale za to bardzo kosztowną. Uszkodzeniu uległ jeden z czujników pompy wtryskowej ( 485 PLN !!!), na skutek czego silnik po przekroczeniu prędk. obr. 2500, po odjęciu gazu nadal zwiększał prędk. obr. - bardzo nieprzyjemna usterka. Po wymienie tegoż czujnika wszystko jest w porządku.
~BAR7EK
Kombi 1.8 i 16V 115KM 85kW
Hmmm... Trudno ocenić ponieważ miałem go niespełna pół roku. Moje było sprowadzone z niemiec, przebieg 168tys. okazało się że przepływomierz jest walnięty, kable i świece zapłonowe jeszcze oryginalny(ale to już poza tematem usterki.) I po zrobieniu 5tys po Polskich! drogach padly spręzyny z przodu.
~bambo
Hatchback 1.8 i 16V 115KM 85kW
kompletnie nic jedyne co mnie czeka to zmienic rozrzad(przy 13000 to normalka) i sprzeglo(komplet)które sie juz nadawalo do zmiany jak kupilem auto(ślizga sie) a jezdze juz na nim pół roku i nadal sie trzyma:-D razem koszt 1000 zlotych(bez robocizny) wiec nie uwazam ze mondziak jest drogi w eksploatacji.
~Taz
Hatchback 1.8 i 16V 115KM 85kW
Jedyne dwie sytuacje przy których Mondek nie wyjechał z parkingu to 1) Padnięty akumulator, 2) Odpięty czujnik zapłonu (?), samochód nie odpalił i trza było podholować do elektryka. Jeszcze rozpadł się rozrusznik ale to raczej kwestia wieku, tak samo jak przegnite przewody hamulcowe.
~dzemek
Hatchback 2.0 i 16V 136KM 100kW
pompa wody wyciek po 5 000km może była wadliwa wycieki płynu chłodniczego Cewka zapłonowa wymieniałem już 3 razy od ostatniej wymiany jeżdżę już dwa lata i jest ok cewki kupowałem na auto szrocie po 50 zł to nie jest tragedią, nowa niestety kosztuje od 150-350zł