Lista ocen Ford Mondeo I (238) - Ergonomia

Na liście zabraknie 320 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Hakenbu
Kombi 1.8 i 16V 112KM 82kW
Brak z przodu schowków, półeczek, wysięgnika na napoje, itp. Bagażnik za to wielki. Asymetrycznie składane fotele też zapisuję in plus. pomiędzy fotelmi mało praktyczny pojemnik na CD - ja tam trzymam zasilacz do komóry, bo ani na większe rzeczy się nie nadaje, ani na mniejsze - bo zachowanko to jest wąskie i ciężko cokolwiek z niego wyciągnąć.
~xxyyzz
Sedan 1.6 i 16V 90KM 66kW
Wnętrze jest bardzo przestronne i człowiek czuje, że ma dużo miejsca w samochodzie- to na plus. Zaletą jest także intuicyjne umiejscowienie większości regulatorów i pokreteł. minusem natomiast jest bardzo kiepska jakość plastików. W moim egzemplarzu dużo rzeczy ma juz wyłamane albo zkrzywione ze starości.
~zbyszek.gora@gmail.com
Hatchback 1.6 i 16V 90KM 66kW
Nie bez powodu auto otrzymało status Samochodu Roku w 1994. Komfort użytkowania lepszy niż w wielu innych, często nowszych samochodach. Wszystko co potrzebne kierowcy, jest pod ręką. Dostęp do wszelkich przełączników jest bezproblemowy. Nie jest problemem ustawienie nawiewu czy radia podczas jazdy.
~lechoo
Hatchback 2.0i 130KM 96kW
tyloko czworko bo;klapa tylna ciezko chodzi.ma tendencje wyrywac sie z zatraskow plastikowych wskutek uzywania wiekszej sily do jej zamykania.podporka od maski silnika nagrzewa sie niemilosiernia można poparzyc rece przy otwieraniu maski./uważajcie.minus dla forda.
~zuza
Hatchback 1.6 i 16V 90KM 66kW
Jak pisałam - ustawienie fotela odpowiednio dla osoby niskiej może być problematyczne. Fotel kierowcy regulowany góra/dół, przód/tył, oparcie w dwóch płaszczyznach, regulowana kierownica (niestety tylko góra/dół, a bardzo przydałoby się też przód/tył).
~maly
Hatchback 1.6 i 16V 88KM 65kW
Prawie wszystko tam gdzie być powinno...prawie...oprócz otwietania wlewu paliwa...pół godziny go szukałem...a on przy progu od drzwi kierowcu...:)Czasami w trakcie jazdy przypadkiem się go otworzy, wtedy trzeba sie zatrzymywać. no ale cóż taki urok:))
~tomaszek355
Kombi 1.8 i 16V 115KM 85kW
W środku samochód podoba mi się najbardziej choć brak tu klimatronica rozmieszczenie wszystkiego jest dobre zegary są ładne i czytelne podświetlenie ładne i nie denerwujące kratki nawiewu duże i dobrze wykonane nic nie trzeszczy i nie lata bez przyczyny.
~Radzio509@gmail.com
Kombi 1.8 i 16V 112KM 82kW
Wszystko na swoim miejscu, denerwujący jedynie przycisk awaryjnych umiejscowiony między kierownicą, a zegarami. W praktyce, jak już ktoś kiedyś napisał, problem z utrzymaniem czystości w aucie z powodu dużej ilości trudno dostępnych miejsc.
~hophopowiec@o2.pl
Sedan 1.8 i 16V 112KM 82kW
Tutaj także nie najgorzej. Większość pod ręką kierowcy. Jedyny mankament jaki zauważyłem to za mało wysunięte do przodu klami w drzwiach. Mam 188cm wzrostu, a więc długie ręce i ciężko jest złapać za klamkę-najpierw muszę się odchylić...
Dziennik kosztów dla Ford Mondeo I
6,8
10,7
11,8
~kloocznik
Kombi 1.6 i 16V 90KM 66kW
wszystkie przyciski są tam gdzie powinny być, jeśli cokolwiek bym zmienił to przesunął przycisk ogrzewania tylnej szyby o jakieś 5 cm w prawo ;-) Niestety wymiana żarówek lamp przednich wymaga mocnego nagimnastykowania palców.