Lista ocen Ford Focus II Kombi (181) - Ergonomia

Na liście zabraknie 212 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Michał
Kombi 1.8 Duratec Flexifuel 125KM 92kW
Doskonale zaprojektowany kokpit, to stara szkoła, która właśnie przechodzi do historii. Rozplanowanie właśnie w tym układzie, jaki najbardziej lubię - nawiewy, proste i wygodne w obsłudze radio, klimatyzacja oraz przełączniki do sterowania ogrzewanymi fotelami i szybą. I super.
~kamk
Kombi 1.8 Duratorq TDCi 115KM 85kW
przejrzysta deska rozdzielcza, niczego nie trzeba szukać.do niczego sięgać. Dość głęboki schowek - pojemność na plus, ale trudno z jego czeluści coś wyciągnąć. wygodne fotele. Może środkowe miejsce z tyłu to trochę fikcja, ale podobnie jest w 99% aut tej klasy.
~norbertmag
Kombi 1.6 Duratec Ti-VCT 115KM 85kW
W zasadzie wszystko jest na miejscu i w ciemno można wszystko poustawiać. Brakuje trochę schowków, szczególnie z tyłu. Ci co maja focusy wiedza, ta wnęka z tyłu przy siedzeniach to nieporozumienie. Nie da się tam nic położyć, a tylko kurz się gromadzi.
~wojtek
Kombi 1.6 Duratec 100KM 74kW
Wyższa wersja wyposażenia zaskakuje ilością dodatków (skóra na kierownicy, tapicerka, podłokietniki itp) i jakością wykończenia oraz materiałów. Dłuższa jazda nie męczy, sportowe fotele w wersji Gold zasługują na uznanie. Męczy jedynie hałas układu wydechowego
~kolofix
Kombi 2.0 Duratec 145KM 107kW
Tak jak w MK1 wszystko jest pod ręką, pozycja ze kierownicą bardzo dobra, ale wyższe osoby mogą zahaczać kolanami o kolumnę kierownicy. Kierownica regulowana w dwóch płaszczyznach, regulowany fotel kierowcy góra/dół i regulacja lędźwiowa daje duży komfort kierowcy.
~pawel.agat@interia.pl
Kombi 1.6 Duratec Ti-VCT 115KM 85kW
Wszystko w zasięgu ręki. Obsługa radioodtwarzacza bezproblemowa. Pod maską też nieźle. Wlew do spryskiwaczy spory, bagnet do oleju łatwo dostępny. Szkoda, że jeśli musimy wymienić żarówkę to trzeba odkręcać lampę. Kierownica o szerokim zakresie regulacji, każdy ją sobie przypasuje
Kombi 1.6 Duratec Ti-VCT 115KM 85kW
Denerwuje mnie, że automatyczna klima nie pamięta ustawienia dot. zamkniętego obiegu powietrza w samochodzie. Ponadto wszystkie rzeczy są na swoim miejscu. Jak to u Forda oczywiście, są pewne "ciekawostki" (np. spryskiwacz przedniej szyby lub otwieranie maski) ale jest ok.
~Piotre
Kombi 1.8 Duratorq TDCi 115KM 85kW
Kluczyki zawadzają mi o nogę. Próbowałem różnych ustawień, ale tak jest w najlepszym. Uważam to jednak z małą wadę. Podłokietnik w wersji Platinium zdaje sprawę, a obsługa automatycznej klimatyzacji i radia jest bardzo łatwa i nie ma konieczności odrywania uwagi od drogi.
~pawel
Kombi 1.6 Duratorq TDCi DPF 109KM 80kW
Nic specjalnego. Spodziewałem się lepszej ergonomii. Regulacja fotela na wysokość beznadziejna, za mały zakres regulacji kierownicy w osi poziomej. Fotele niewygodne - za twarde i mają za krotkie siedzisko dla wysokich osób. Bardzo średnia wg. mnie jakość wykonania.
~olowiany
Kombi 2.0 Duratorq TDCi 136KM 100kW
Wszystko jest pod ręką. Z wyjątkiem kubków z napojami, ale to jakiś problem dla europejskich Fordów, z którymi miałem do czynienia. Bagażnik naprawdę jest wystarczający, no chyba, że ktoś chce wozić bydło rogate. Meble z Ikea na 232 cm weszły:)
Ford Focus II Kombi