Lista ocen Daewoo Lanos Sedan 1.5 i 16V 100KM 74kW 1999-2004 (108) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 161 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~at
Sedan 1.5 i 16V 100KM 74kW
bardzo dobra zwlaszcza dla tych co musz pokonywac duze spadki ( w stosunku do toyoty yaris bo taka mamy od 3 lat daweoo lanos to mistrz pokonywania duzych wzniesien i zjazdow w zimie); bardzo dobrze zestopniowana skrzynia biegow zwlaszcza dla jazdy zimowej; krotkie jedynka i dwojka dzieki czemu mozna pokonac strome zjazdy na drugim biegu bez wiekszego stresu; polecam Miechelin Alpin na zime spisuje sie wspaniale
~benowie
Sedan 1.5 i 16V 100KM 74kW
dałem na wyrost 5 gdyż nie ma ocen pośrednich. mam 207 tys km i właśnie rozleciało mi się sprzęgło. koszt 235,00 pln. wymienił mi ojciec mechanik. trwało to dwa dni i wszystko lata jak ta lala. przełożenia dl amnie są w porządku. nie kręcę za wysoko więc dla mnie może być. jak potrzebuję to redukcja i idzie do przodu.
Sedan 1.5 i 16V 100KM 74kW
Brak zastrzeżeń. Chodzi ładnie, lekko, płynnie. Potrafi zahaczyć podczas wrzucania wstecznego, Poza tym sworzeń 2 biegu potrafi się poluzować, wtedy konieczny zewnętrzny automat. Aktualnie mam 153kkm bez zewnętrznego automatu. Podsumowując: Wszystko w normie. Brak zastrzeżeń do działania i eksploatacji.
~pocztik
Sedan 1.5 i 16V 100KM 74kW
Co do skrzyni biegów większych zarzutów nie mam, prócz zrzucania z 2 na 1, według mnie za bardzo trzeba się siłować przy niewielkiej prędkości. Z moim egzemplarzem występuje problem jeśli chodzi o wrzucanie wstecznego, zawsze coś szczeli albo ciężko mu wejść.
~kolorem
Sedan 1.5 i 16V 100KM 74kW
Skrzynia a właściwie wybieranie biegów przy 130 tys już szwankuje. Trzeba było wykasować luzy bo 2-ka nie wchodziła. A jak ustawiłem 2-kę to nia było 5-tki. No ale teraz już jest na 5. Następnym razem mechanicy grozili wymianą mechanizmu zewnętrznego.
~mikey81@o2.pl
Sedan 1.5 i 16V 100KM 74kW
Zaskoczenie na plus - zwłaszcza za trwałość (65 tys zrobiła kobieta po mieście). Żadnej różnicy w stosunku do nowego samochodu.. Charakterystyka "oplowska" ale znośna precyzja i nie haczy. Zestopniowanie bez zastrzeżeń, bardzo sprawny na "trójce"
~lanossek
Sedan 1.5 i 16V 100KM 74kW
Do skrzyni biegów żadnych zastrzeżeń nie ma, biegi wchodzą poprawnie, chodź ostatnio zmuszony byłem wymienić sprzęgło które jest dosyć przystępne cenowo VALEO - 270 zł wymiana spowodowana była ciągłą jazdą po mieście
~Xamato
Sedan 1.5 i 16V 100KM 74kW
Skrzynia w dobrych temperaturach działa bez zarzutu, jednak przy niskich temperaturach ciężko czasem wbić dany bieg. Na pewno gdy się już do tej skrzyni przyzwyczai, wszystkie te problemy stają się niemalże niezauważalne.
~dluke
Sedan 1.5 i 16V 100KM 74kW
Moje podejście jest takie że nie jest to auto sprtowe. Ale jeśli nie bawicie się w Kubicę, tonie ma większych problemów. czasem coś chrupnie, nie wysprzegli, ale to wina raczej niecierpliwego kierowcy niż auta...

Usterki Daewoo Lanos

Liczba wpisów: 40

Daewoo Lanos – wystepowanie usterek w zależności od przebiegu

~Myszeczka
Sedan 1.5 i 16V 100KM 74kW
Ciężko się przyzwyczaić do zmiany biegów, jak przesiadło się z auta, które ma zupełnie inną skrzynię biegów, ale tak to biegi wchodzą lekko, nie ma problemów ze zmianą.
Daewoo Lanos Sedan