: Silnik cichy o bardzo aksamitnej i delikatnej pracy. Nigdy nie przypuszczałem, że pochwalę motor o trzech cylindrach, ale tak jest. V8 jeszcze trochę poczeka
: Dużo drobnych ale i czasami uciążliwych elektronicznych chochlików.
Wygodny. przestronny samochód rodzinny. Silnik, mimo wielu negatywnych opinii (zwłaszcza ostatnio coś się rozpętało w necie z tym tematem ) bardzo pozytywnie zaskoczył. Zawieszenie w porównaniu do C4 Picasso I poprawione o 200 procent. Auto ma kilka "zagwozdek" jak to Citroen, ale ogólna ocena jest pozytywna.
Silnik sprawował się bez problemu. Po zakupie wymieniony rozrząd. Wszystko w środku czyściutkie. Stary pasek nie rozpuszczony :) Trochę brak mocy przy starcie spod świateł. Jak już ruszy jest całkiem dobrze.
Skrzynia biegów to jeden ze słabszych punktów tego auta. Typowo francusko-fordowski nijaki dodatek do silnika. Mało precyzyjna i męcząca w użytkowaniu. Po niej i wcześniej po Mondeo IV wróciłem do automatu i już nigdy tego nie zmienię.
Dużo lepszy niż we wcześniejszym C4 Picasso I. Tutaj czuć rękę Citroena. Nic nie wymagało naprawy przez okres mojego użytkowania. Na skręconych kołach na parkingu można było wyczuć na kierownicy mikro-puknięcie. Myślę, że to zwiastowało w przyszłości kłopot z elektrycznym wspomaganiem.
Duży i przestronny samochód. Ale zawsze bardziej podobał mi się Grand. Grand z dieslem 2,0 HDI z automatem to samochód marzeń :)
Doskonała widoczność. Choć miałem kilka lat przerwy od C4 Picasso I, to chyba tam było bardziej akwarystycznie :)
Super wygodne fotele. Po 600 kilometrach trasy wysiadałem jak człowiek, bez zmęczenia. A w większości samochodów po 120 kilometrach kręcę się już po fotelu z bólem pleców. Dużo miejsca z przodu i przyzwoicie z tyłu. Bagażnik wystarczający.
Ogrzewanie bardzo wydajne. Chłodzenie troszkę mniej. Dobijałem i sprawdzałem klimatyzację bo jednak w upały tak duża przeszklona kubatura to wyzywanie dla klimatyzacji.
Sporo przestrzeni dla wszystkich podróżujących.
Wyciszenie bardzo przyzwoite.
Auto nie paliło dużo. Nie uległo też żadnej poważnej awarii. Po zakupie wymiana rozrządu to jedyny większy wydatek. Oprócz jakiś chochlików elektronicznych sprawowało się bez zarzutu.
Można kupić te samochód za dobrą cenę i cieszyć się naprawdę wygodnym i rodzinnym autem.
Elektryko-elektronika to jak to w Citroenach :) Wyskakujące z nagła błędy aktywnego tempomatu. Brak widoczności kluczyka, zamykanie się auta bez powodu i jeszcze szereg podobnych historii. Miałem starego laptopa więc zakupiłem do niego program i sam ogarniałem tą drobnicę. Jeżdżąc z każdą taką bzdurką do serwisu pewnie bym zmienił zdanie na temat tego auta.
Brak
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 PureTech 130KM 96kW