Lista ocen Audi A4 B6 Avant 1.9 TDI PD 131KM 96kW 2001-2004 (69) - Łatwość utrzymania (pod względem kosztów)

Na liście zabraknie 61 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Krzysztof
Avant 1.9 TDI PD 131KM 96kW
Audi z jedynym słusznym silnikiem 1.9 TDI 131 koni to naprawdę auto, które przy swoich możliwościach i masie pali naprawdę niewiele. Skrzynia 6 biegowa świetnie spisuje się w trasie. Spalanie zostało mierzone na oponach letnich o rozmiarze 235/45/17. Najmniejszą wartość udało mi się uzyskać wykorzystując zasady eko jazdy. Zbiornik do pełna trasa 140 km w tym około 20 przez miasto i z powrotem tankowanie wchodzi 6.5 l. Łatwy rachunek, że spalił...
~Eryk
Avant 1.9 TDI PD 131KM 96kW
Hej może ja wypowiem się trochę jak to jest naprawdę. Czytając opinie ludzi, którym spalanie ciągle wynosi w okolicach 4-5 litrów nie raz odechciewa się tych bredni czytać. Auto jest super oszczędne w paliwo - to racja ! - ale nie przesadzajmy. Jeżdżę głównie w mieście, 2x w miesiącu wypad na studia na trasie. Nie lubię jazdy w stylu "nie dodam gazu bo mi szkoda paliwa". Jeżdżę tak jak lubię, czyli but w miarę często wykorzystując...
~40+
Avant 1.9 TDI PD 131KM 96kW
Spalanie jakie osiągam 4,5 do 6,5 litra na 100km, zależnie od trasy i dynamiki. Według mnie jest oszczędnie biorąc pod uwagę wielkość i ciężar auta. Poprzednio w 110KM TDI było ok.0,5 litra mniej ale różnica w dynamice poruszania się jest duża. Napraw poważniejszych nie robiłem żadnych a ceny przeglądów przeciętne. Z tego co widzę części do aut WV i Audi jest na rynku zatrzęsienie i w przystępnych cenach (zwłaszcza jak się je porówna do...
~Maciek-m83
Avant 1.9 TDI PD 131KM 96kW
To co teraz napiszę pewnie ktoś wyśmieje ale wracając ostatnio z Zakopanego w cztery osoby z bagażem spalił mi 4,9l średnio.Oczywiście nie jechałem za szybko a raczej spacerowo ale fakt jest faktem.Aha dodam że klima chyba chodziło.Przy normalniej jeździe trasa Tarnów -Warszawa spala mi zawsze 5,5l nie ważne jakbym jechał, a wolno nie jadę co zaskutkowało dwoma mandatami.Teraz muszę się pilnować bo zbliżam się do magicznej granicy 25pkt.
~Krzysztof
Avant 1.9 TDI PD 131KM 96kW
Spalanie w trasie rewelacja. Natomiast, jeśli chodzi o samo miasto to pali dużo ok. 8-9 litrów na 100 kilometrów. Nie wierzcie w bajki, że komuś spala 6 litrów w mieście auto 15 letnie ważące ponad 1.5 tony. Owszem, jeżeli doliczyć do miasta trochę trasy czy obwodnicę miasta to do 6.5-7 litrów można zejść, ale samo miasto od 8 do 9 i to przy w miarę oszczędnej jeździe na oponach 205/16. Ogólnie auto warte uwagi bogato wyposażone.
~Tito
Avant 1.9 TDI PD 131KM 96kW
trudno to ocenić, przez jakiś czas może być tanio ale w tak starym aucie trzeba się liczyć z tym że może coś paść szczególnie w dieslu i wtedy robi się sporo wydatków. Kumulacja czyli np zawieszenie + dwumas i sprzęgło + pompowtryski + turbina może spowodować że pociągnie nas po kieszeni na połowę wartości auta. Duży plus za ilość dostępnych części choć używanie tanich zamienników mści się szybko.
~czarnny
Avant 1.9 TDI PD 131KM 96kW
spalanie na poziomie 7-8l w mieście, po za miastem 6l, naprawy ok. ale częste np,2 czujniki cofania, grzany fotel, złączka poduszki pod fotelem kierowcy itp, silniczek klapy bagażnika, łamiące się zawiasy schowka przed pasażerem, złamany zatrzask podłokietnika, pierdoły, ale upierdliwe, nie powinny zdarzać się w tej marce. cena części umiarkowana, dobrze, że jest internet można kupić zamienniki.
~Orzech
Avant 1.9 TDI PD 131KM 96kW
Zużycie paliwa jest niezłe.Naprawy w granicach przyzwoitości.Silnik bardzo popularny więc zestaw do rozrządu dostępny z wielu firm.Jedyna droga naprawa to wymiana koła dwumasowego.Część dostępna tylko w aso.To jest skandal żeby część do kilkuletniego samochodu była dostępna tylko w aso.Wspomnę że to koło dwumasowe do mojego Audi produkuje dla Audi zewnętrzna firma.Producent dorabia grubą kasę na częściach.
~Marek
Avant 1.9 TDI PD 131KM 96kW
Średnie: Nocne przejazdy przez miasto, bez korków, hamowanie silnikiem, powolne ruszanie - 4,2-4,8L. Zwykły powrót z pracy (kilkanaście km), duży ruch, ale bez korków, ekodriving - 4,7-4,9L. Duże korki - 6,5-8L. Trasa 90-140 (300km)- 4,8-5,9L. Chwilowe: Przy 55 km/h pali 2,5-3,5L/100km Przy 70 km/h 3,2-3,9 L Przy 100 km/h 4-5,5 L Przy 120 km/h 5-6 L.
~przemo1024
Avant 1.9 TDI PD 131KM 96kW
Ja inwestowalem aby nie miec przykrych niespodzianek, dlatego koszty utrzymania mialem proporcjonalne. Nie zaluje ani jednej wydanej zlotowki, bowiem to posluzylo bezawaryjnoscia i wdziecznoscia. Koszty nie sa niskie, ale porownywalne z VW Golfem TDI (poza zawieszeniem). Dbając o osprzet i zawieszenie nie bedzie zadnych przykrych niespodzianek.
Audi A4 B6 Avant