Ocena kierowcy - Audi A4 B5 Sedan

Silnik 2.8 quattro 174KM 128kW
Rok produkcji 1996
Okres użytkowania: 1 rok
Audi A4 B5 Sedan 2.8 quattro 174KM 128kW 1995-1996 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Zawiecha jest boska. Głowę z karku chce urwać. Doskonała kontrola i czucie auta, precyzyjne sterowanie, przyjemność z jazdy, bajka.
Zawieszenie : Megaprowadzenie okupione jest wytrzymałością lekkich aluminiowych pozdespołów
Przeniesienie napędu : Sprzeglo wydaje sie najslabszym ogniwem miedzy motorkiem a kolkami
Układ hamulcowy : Fadding hamownika po kilku ostrzejszych rundkach i swąd tarcz
A4 quattro jest kompromisem sportu i wygody. Można powiedzieć że świetnie sprawia sie jeko jedno i drugie, można również uznac, że nie jest to wygodna limuzyna jak jakiś mercedes, anie nie zapieprza jak subaru impreza. W każdym razie daje sporo frajdy.
174 na A4 quattro to i dużo i mało. Jeśli już to przydałoby się tak ze 100kucy więcej, ale to już s4 i inny pułap. Na razie próbuję okiełznać to co mam. Autko ładnie fika na mokrym, a w trasie wykorzystuje jakieś 20% potencjału motorka. Wyprzedzanie to ogień. Po mieście jazda od 1000obr/min do 2-3k, lajt, elastyczność i luksus, niedostępne dla 4cyl. Fajny motorek. Wadą jest ciężki silnik i ma dużą inercję jak na auto sportowe, takei 2,0turbo jednak wkręca się dużo szybciej, no ale kulturka, moment obr i pomruk V6 nie-do-pobicia.
Skrzynka jest dobra do świrowania i zbyt którka jak do jazdy na autostradzie. Przydałby się wtedy 6 bieg. Precyzja też jest taka sobie, w japończykach łątwiej o szybki przerzut, tutaj już gorzej, szczególnie zapięcie jedynki z redukcji - no ale jak już wskoczy to krew odchodzi z oczu! Większość aut i tak ma mniej precyzyjne.
Zawiecha w A4 quattro jest niesamowita. Jazda nim to przygoda. Fajnie jest po prostu wsiąść do auta i sie powłóczyć po okolicy, przytrzeć oponki, podelektować się komfortem, albo po prostu zapierda... jak pojeb....
Ok.
Jakoś wcale mnie nie intersuje ergoanatomia, jest kiera, hebel i gazowanie tam gdzie trzeba. Wystarczy.
Ok.
Jest dobrze, ale. Auto jest dopasowane na ciasno, naprawdę może się podobać przy szybkim jeżdzeniu co daje poczucie prowadzenia niewielkiego, zwinnego auta, ale jesli ktoś wymaga kubatury jak w salonie to w a4 jej nie znajdzie.
O, wyciszenie to jest maksymalne. Auto ora ogródek, zrywa kamienie, skacze na dziurach , a kierownik nic nie czuje. Potem obrót głowy za siębie i pytanie: co, to ja taki rozpierdziel zrobiłem?? Albo, kurz wszędzie, nic nie widać w okolicy i sie zastaanwiasz skąd to, przecież nic nie było czuć ani słychać... powaga. jest nieźle, może nawet za bardzo, bo nudnawo tak sie w kółko kręcić i tylko usypiający szum fruwającego żwirku wokół...
Ekonomiczności tutaj nie ma. Minimalne spalanie przy oszczędnej jeździe na dugiej trasie - tego nie wiem, nigdy tak nie jechałem, nie da rady tym autem. Ono tak nie lubi.
Jest ok.
Z drobiazgów to się nic nie psuje, nic nie wkurza, ani nie trzeszczy.
Poważniejsze rzeczy owszem: wahacze, na bieżąco je wymieniam, na aukcji po 60zł wąs, więc ok. Pekła mi sprężyna mcpersona, zreszta w innym aucie też, wymieniłem termostat, no i od razu na początku spaliłem sprzęgło, cały komplet wymiana, ale chyba już było dojechane, w każdym razie z quattro nie powinno się startować z piskiem opon spod świateł, jest rzeź dla silnika i podzespłow.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.8 quattro 174KM 128kW [l/100km]

10,7