: Spodziewałem się muła, a okazało się, że silnik doskonale sobie radzi z dynamiką.
Luksusowe auto, wygodne, wręcz komfortowe, świetny design opierający się próbie czasu (karoseria ma praktycznie 8 lat i wygląda świetnie). W aucie masa różnych udogodnień. Jakość wykończenia rewelacyjna (lepsza niż u innych porównywalnych producentów).
Silnik mile zaskakuje. Bardzo dobrze sobie radzi z masą pojazdu, przyspieszenie w pełni akceptowalne, automatyczna skrzynie biegów przełącza pewnie i całkiem szybko. Auto do prędkości 150 km/h ma niezła dynamikę gwarantującą bezpieczne wyprzedzanie. Średnie spalanie na poziomie 12.5 l/100km przy dynamicznej jeździe co nie jest złym wynikiem. Doskonale oceniłbym ten parametr jeśli przyspieszenie byłoby poniżej 10s, a spalanie ok 10l/100km.
Szybkie i pewne przełączanie. Wygodne sterowanie manualne, szczególnie przy jeździe w górach (hamowanie silnikiem).
Auto komfortowe, ale bardzo dobrze trzymające się drogi. Jak na SUV rewelacja. Porównując z autem typu sedan oczywiście XC90 zakręty pokonuje trochę wolniej ale można z tym żyć.
Dobra widoczność ze wszystkich stron. Do parkowania tyłem niezbędny asystent, z przodu niepotrzebny.
Najlepsze auto, jakim jeździłem.
Auto ma wbudowaną nagrzewnicę spalinową jako standard. Po 2 minutach z kratek wieje ciepło. Rewelacja. Za dodatkowe 1000 zł można uaktywnić w serwisie ogrzewanie postojowe. Ciekawe, bo za opcję w nowym aucie to wydatek ok. 5000 zł. Poza tym w aucie panuje wzorowa atmosfera.
Autobus.
Troch szumi przy większej prędkości. Mogło być lepiej, ale jest akceptowalnie.
Auto jest na gwarancji i w dodatku nowe wiec koszty napraw - 0zł. Przeglądy są dosyć drogie (ok. 1800 zł w ASO), ale to wydatek mniej więcej raz na rok. Za ok. 1800 zł można przedłużyć gwarancję o kolejny rok.
Auto pali ok. 12.5l przy dynamicznej jeździe, co chyba nie jest tragicznym wynikiem. Auto na pewno droższe w eksloatacji od Kia Ceed:).
Moje auto kosztowało w salonie 190 kPLN brutto. Wyposażenie to Summum. W tej cenie trudno kupić podobne auto. Szukałem bardzo długo.
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 D5 185KM 136kW