Ocena kierowcy - Volvo XC90 I

Rok produkcji 2002
Volvo XC90 I 2.9 T 272KM 200kW 2002-2006 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Przeniesienie napędu
Odpowiednia moc do tego auta. Zbiera się super.
Jeśli działa to nie ma zastrzeżeń co do przerzuceń biegów. Działa płynnie i dynamicznie.
Jeśli napęd 4x4 działa to bardzo miło się prowadzi ale tylko do pewnej prędkości, potem zakręty to już strach.
Super.
Wszystko na swoim miejscu. Bardzo miło się obsługuje.
Bardzo wydajne ogrzewanie i klima
Dużo miejsca. Super bagażnik.
Doskonale wyciszony
Po czasie stwierdzam, że to najgorsze auto jakie miałem pod względem kosztów rocznych jakie poniosłem żeby jeżdzić. Co prawda nigdy mnie nie uziemił ale niezliczone ****rele doprowadzały mnie do szału. Co chwilę coś wyskakiwało. Na zmianę usterka elektryczna z mechaniczną i z lampką CHECK. Cześci drogie bo brak zamienników. Elektronika to już wogóle kosmos. Dobrych fachowców na lekarstwo.
Sypie się elektronika, w pierwszych rocznikach to są seryjne usterki, które prawie na 100% wystąpią w tym modelu: licznik - gasnący wyświetlacz ( siadają luty), syrenka alarmu ( zalewa ją kwas z wbudowanego akku ), komputer haldexu pada lub pompka, padają siłowniki zamków ( mikrostyki wewnątrz), zaciera się tylna wycieraczka, pada przekaźnik stopu, pada stacyjka, przepływówka, sondy, zawiecha - tył -koszmarna ilość tulejek i gumek. Wieczne problemy z hamulcem awaryjnym ( brak logicznej regulacji )
Tylny napęd Haldex a w zasadzie jego elektronika. Skrzynia to loteria. Jeśli auto ma powyżej 200000 to już może mieć z górki.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.9 T 272KM 200kW [l/100km]

16,3