: Jest to najładniej brzmiący diesel jaki słyszałem.
Do doskonałości trzeba dążyć , więc ocena 4. A tak prawdę mówiąc auto jest znakomite, świetnie prowadzi się i daje wiele radości z jazdy , duży komfort podróżowania dla kierowcy i pasażerów. Bardzo dobre wykonanie i świetne materiały wykończeniowe dopełniają całości. Oczywiście można czepiać się drobiazgów, każdy oczekuje czegoś innego, więc jeśli miałbym się przyczepić do czegoś, to do małej ilości schowków, a te które się znajdują są mało poręczne.
znakomite brzmienie i kultura pracy. Sporo czytałem o filtrze cząstek stałych i kłopotach z nim , ale jak dotychczas nie mam z nim problemów i oby tak pozostało.
Działa bardzo dobrze choć na niższych biegach trochę nerwowo, mało płynnie , ale i tak lepiej jak w poprzednim moim samochodzie -honda accord aut.
Według mnie prawie znakomity. Odpowiednia twardość, wysoki komfort podróżowania, znakomite trzymanie się w zakrętach mimo dużej wysokości samochodu, do środka nie dociera zbyt dużo stuków z zawieszenia przy jeździe po dziurawych drogach.
Wysoki samochód więc i widoczność dobra, wąskie słupki przednie też nie ograniczają widoczności. Dla mnie OK.
Cóż się rozpisywać - Szwedzi słyną z ergonomi i w tym modelu potwierdzają tę opinię.
Samochód bardzo szybko nagrzewa się w zimie i dość szybko chłodzi latem , tak więc klimatyzacja jest wydajna choć w pierwszym etapie chłodzenia dość głośna ( przy ustawieniu na auto.), ale zawsze można zmniejszyć obroty dmuchawy i jest OK. Bardzo dobry jest system analizy powietrza dostającego się do kabiny. Faktycznie nie wpuszcza spalin i smrodu do środka.
Z przodu bardzo dobrze natomiast z tyłu mogłoby być więcej miejsca na nogi, ale ostatecznie to SUV średniej wielkości więc zachowajmy umiar w wymaganiach co do przestrzeni.
Bardzo dobre, silnik słychać, ale jest to bardzo przyjemny odgłos. Po przekroczeniu 150 km/h robi się trochę głośniej w kabinie, ale tragrdi nie ma.
Duży i ciężki samochód musi palić, więc ok.9-10 l/100km jest akceptowalne biorąc pod uwagę że silnik aż się prosi o wkręcanie w obroty.
Jakość bardzo dobra , ale cena mogłaby być lepsza, chociaż prawdę powiedziawszy wiem za co zapłaciłem i dlaczego tak dużo.
Jak na razie to znakomicie, ale nie jest to opinia zbyt reprezentatywna , ponieważ samochodem jeżdżę dopiero 5 miesięcy, a taki okres bezawaryjności wytrzymywały nawet polonezy i fiaty 126p.
Patrz wyżej!
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 D5 215KM 158kW