: Super elastyczny i pięknie brzmiący silnik (jak na diesla oczywiście)
: Jeden z elementów plastikowych w konsoli trzeszczy.
Pomimo drobiazgów związanych z jakością nie żałuję zakupu. Idealny samochód na długą trasę
Silnik jest dynamiczny i bardzo elastyczny. Czasami turbosprężarka ma lekkie opóźnienie, ale później auto wyrywa do przodu. Brzmienie 5 cylindrów jest super.
Polecam skrzynię manualną - jest precyzyjna, a biegi zestopniowane są idealnie.
Samochód jest bardzo komfortowy, choć nie jest to jazda kanapowa. Na zakrętach bardzo stabilny jak na SUV-a.
Jest ok. Bez czujników z tyłu nie dałoby się jednak parkować. Czujniki z przodu też mogą się przydać.
Wszystko intuicyjne i na miejscu - szwedzka doskonałość.
Nigdy nie spotkałem się z tak wydajną klimatyzacją, a samochód użytkowałem również na południu Europy przy temperaturach około 40 stopni. Ogrzewanie zimą również działa super.
Z przodu miejsca jest dużo. Z tyłu jest również w porządku, choć wygodnie będą podróżowały nie więcej niż 4 osoby.
Silnik bywa czasami dość głośny, ale odczuwalne jest to w zasadzie tylko przy przyspieszaniu.
Jeżeli chodzi o spalanie to trudno osiągnąć poziom wskazywany przez producenta, choć w moim przypadku wynika to również z tego, że w mieście jeżdżę często w dużych korkach.
Stosunek ceny do jakości moim zdaniem korzystny na tle konkurencji - Q5, X3 czy GLK z takim wyposażeniem były około 40-50 tys droższe.
Jeden z elementów plastikowych w konsoli środkowej trzeszczy - choć reszta jest wykończona idealnie. Miałem wezwanie na akcję serwisową dotyczącą manualnej skrzyni biegów. Reszta ok.
Na razie wszystko w porządku.
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 D5 215KM 158kW