To mój pierwszy Diesel, ale jednak wydaje mi się, że jak na nowoczesny silnik powinien mieć lepszą kulturę pracy (trochę za głośny)
Automat. Ma dosyć duże opóźnienie podczas ruszania, ale w trasie spisuje się rewelacyjnie. Nie ma problemów przy wyprzedzaniu, nie trzeba się nawet bawić w manualną redukcję biegów.
Przednie zawieszenie trochę \"stuka\". Potwierdzam też opinię Tomsky\'ego, że podczas skrętów (szczególnie w prawo) z zawieszenia dochodzą jakieś dziwne dźwięki (ale nie zawsze). Jestem po pierwszym przeglądzie i serwis nie stwierdził żadnej usterki. Zobaczymy co będzie dalej.
Jak dla mnie rewelacyjna. Oczywiście parkowanie z czujnikami znacznie ułatwia sprawę.
Bardzo wygodne fotele (podgrzewane), dostęp do wszystkich pokręteł i przycisków rewelacyjny. Intuicyjna obsługa tempomatu i radia przyciskami na kierownicy. Bardzo duży plus za możliwość samodzielnego włączania i wyłączania czujnika deszczu jednym przyciskiem na dźwigience do obsługi wycieraczek.
Rewelacyjnie działająca klima, zarówno w lecie jak i w zimie.
Jak dla mnie wystarczająco dużo miejsca zarówno z przodu (fotele z pełną regulacją, dla kierowcy elektrycznie), jak i z tyłu. Jeśli chodzi o bagażnik, to żona trochę narzeka, że za mały, ale ja cały czas jej powtarzam, że to nie Q7 ;)
Byłoby idealne, gdyby nie słyszalny klekot silnika. Tutaj mogli się jednak bardziej postarać.
Całość opinii burzy spalanie. Jak na Diesla zdecydowanie za dużo. Miasto - nawet do 14, trasa - zawsze powyżej 9 (prędkości do 120-130 km/h).
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 D5 185KM 136kW