Rewelacyjny samochód. Sprowadzony że Szwecji co oznacza pewność, że był dobrze serwisowany i nie kręcony. Co dla mnie było pozytywnym zaskoczeniem kupiłem go w komisie i był to pierwszy samochód jaki pojechałem oglądać, okazał się ideałem. Poza wymianą pękniętego szkła lusterka i zespawaniem siatki w układzie wydechowych nie musiałem w nim robić absolutnie nic. Czy wypada mi pochwalić i polecić komis Moto House w Chełmie Śląskim? ;-)
Według niektórych użytkowników za słaby do tej kolubryny ale dla mnie w zupełności wystarczający. Jestem spokojnym kierowcą stosującym zasady ekodrivingu, przyspieszam dynamicznie i stosuję się do ograniczeń prędkości. Przy takiej jeździe silnik dla mnie to ideał.
Pracuje płynnie, miękko i bardzo precyzyjne. Żadnych zgrzytów. Jednak przydałby się szósty bieg.
Prowadzenie doskonałe.
Kwestia gustu. Dla mnie jedno z najpiękniejszych kombi z tego okresu.
Szklarnia. Doskonale w każdym kierunku.
Tylko przycisk hamulca ręcznego wymaga oderwania pleców od fotela. Reszta dokładnie tam, gdzie powinna być.
Szybko się nagrzewa i bardzo szybko chłodzi, nawet w największe upały. Kolega mający Alfę 159 1.9 JTDM był pozytywnie zaskoczony działaniem klimatyzacji.
Doskonale. Wygoda i ogrom miejsca dla czterech pasażerów. W piątkę nie jeżdżę i dla zasady nie zamierzam. W wakacje przy rozłożonych siedzeniach z tyłu wrzucam materac i śpię wygodnie jak w łóżku że szweckiego sklepu.
Cisza i komfort. Autem się płynie.
Producent podaje średnie spalanie na poziomie 8,7 l. U mnie to 7,8 ale jeżdżę głównie po drogach szybkiego ruchu.
Jakość Volvo nie wymaga komentarza. Może są tańsze auta ale uważam, że był wart każdej wydanej złotówki (a raczej kilkudziesięciu tysięcy ;-) )
Przez rok użytkownika kompletnie nic, przegląd bez zająknięcia.
Nic.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 F 145KM 107kW