Ocena kierowcy - Volvo V70 II

Lord Y, 18 lat temu
Silnik 2.4 TD 163KM 120kW
Rok produkcji 2002
Volvo V70 II 2.4 TD 163KM 120kW 2000-2007 - Oceń swoje auto
jak dotąd jestem bardzo zadowolony, zobaczymy jak dalej
doskonała elastyczność i świetne parametry pracy przy niskoch obrotach.
krótkie przełożenia, wystarczająca precyzja
Trakcja bardzo dobra, ale wspomaganie stanowczo za silne przy dużych prędkościach. Nieco za twardy - przy toyocie avensis wręcz bolesny...
jak na tej wielkości samochód to przyzwoicie, ale dla większego komfortu przydałyby się czujniki cofania.
wszystko w zasięgu, intuicyjne - bez instrukcji rozgryzłem działanie wszystkich instrumentów na pokładzie, mimo że przesiadłem się ze zdecydowanie bardziej prymitywnej jednostki.
nigdy za ciepło, nigdy za ziomno, nigdy zaparowanych szyb - automatyczna klima dba doskonale o warunki wewnątrz auta
na wszystkich siedzeniach miejsca pod dostatkiem - 4 pasażerów nie ma prawa narzekać (5 ma prawo w każdym samochodzie :-)
na trasie, przy powolnym rozpędzaniu auta wprost wspaniale! ale na zimnym silniku i przy mocniejszym wciśnięciu gazu klekot bardzo wyraźnie przedostaje się do kabiny.
wspaniale! średnia 6,5 jest osiągalna i to bez nadmiernie ostrożnego obsługiwania pedału gazu.
kupiłem zadbanego 4-o latka z praktycznie pełnym wyposażeniem i kompletem kół zimowych za mniej jak 60 tys. Moim zdaniem za te pieniądze zdecydowanie warto, bo różnica między V70 a nowszym, ale mniejszym kompaktem to przepaść!
póki co wszystko gra.
kolega na "jeździe próbnej" wjechał w jakąś dziurę (nie trudno o to na polskich drogach) i od razu zawieszenie zaczęło hałasować. To chyba tylko silentblock, który i tak miałem wymienić, ale obawiam się, że to zawieszenie nie na nasze drogi.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.4 TD 163KM 120kW [l/100km]

6,5