Jak dla mnie silnik rewelacja pod każdym względem, jak na diesla z 2002 roku kultura pracy znakomita, spalanie bardzo niskie, bezawaryjny pod warunkiem że się dba o regularne wymiany filtrów i oleju co 10-15tyś km, do swojego leje pełny syntetyk i na takim oleju ten silnik powinien pracować. wcześniej miałem silniki audi 1.9 110KM i brakowało mu mocy oraz miałem problemy z turbiną(zapiekające się łopatki)
automatyczna skrzynia sprawuje sie bardzo dobrze, pod warunkiem że wymieniamy olej co 70-80tyś
w zaweszeniu w ciągu 3 lat wymieniłem końcówki drążków, oraz gumy na wahaczach. Auto płynie po drodze
nie mam zastrzeżeń co do widoczności, można by się było przyczepić do przednich słupków. z tyłem nie ma problemu tak jak się kończy tylna szyba tak kończy się samochód, zdecydowanie gorzej jest w sedanach gdzie trzeba wyczuć tą wysuniętą du.e ;)
wszystko pod ręką, świetna jakość materiałów, fotele bardzo wygodne. Komfort jazdy jest znakomity o niebo lepszy niż w ałdi i wieś wagonach z tego rocznika ;)
nie miałem z tym problemów, ktoś pisał że czasami szyby parują - jak się nie wymienia filtra kabinowego to tak się dzieje.
bez komentarza
jak na kombi bardzo dobre, pod warunkiem że nie było walone z każdej strony ;)
jak na taki silnik z ASB to rewelacja.
Średnie spalanie:
Miasto
8-9l z klimą
Trasa
nawet potrafiłem zejść do 5,4L z tempomatem
ale przy średniej prędkości 130-140km do 7L
z tego co pamiętam nie miałem żadnych problemów
z poważniejszych usterek to wymiana chłodnicy klimatyzacji, napinacz paska alternatora, wymiana szyby czołowej
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 D5 163KM 120kW