Ocena kierowcy - Volvo V70 II

pawel2481@wp.pl, 14 lat temu
Silnik 2.4 D5 163KM 120kW
Rok produkcji 2004
Volvo V70 II 2.4 D5 163KM 120kW 2005-2007 - Oceń swoje auto
Bardzo fajna i cicha praca silnika, myślę że wszystkie niemiecki TDI nie mają się czym chwalić. Troszkę może za mało mocy do wagi przy tych 163KM,ale nie jest tragicznie.
Ja posiadam automat. Spisuje się bardzo ładnie, biegi zmienia elastycznie bez szarpnięć. Tylko przydał by się 6-ty bieg, ponieważ podczas jazdy powyżej 170 km/h są zbyt duże obroty i zaczyna robić się troszkę głośniej. Ogólnie ok.
Bardzo miło się prowadzi, zwłaszcza na szerokim ogumieniu świetnie trzyma się drogi i można fajnie wchodzić sobie w zakręty. Zawieszenie ma miękkie, ale komfort jazdy pierwsza klasa.
Myślę,że lusterka boczne są troszkę zle wyprofilowane,zbyt oddalają i za małe do tak dużego auta. Do tyłu przydają się czujniki parkowania. Ogólnie na boki i do przodu jest dobrze.
W zimie bardzo szybko robi się ciepło w kabinie. Latem mam wrażenie, że przy wysokiej temperaturze nie daje rady schłodzić tak dużej kabiny.
Przestrzeń na przednich fotelach jest super. Mimo iż mierzę 190cm dla mnie jest bardzo dobrze, a te fotele, to już extraklasa.Mimo długiej jazdy nie czuć w ogóle zmęczenia i są świetnie wyprofilowane. Co do tyłu to już gorzej. Wygodnie ale za mało miejsca na nogi.
W kabinie jest cisza, silniczek słychać ale tylko taki lekki pomruk. Nawet jazda z dużymi prędkościami nie robi problemu i jest cisza. Jedynie powyżej 170km/h robi się głośniej, ale myślę że to wina pięcio-biegowego automatu.
Ogólnie spalanie jest dosyć spore. Jak do tej pory nie udało mi się zejść poniżej 7l/100km i to w trasie.W mieście jednak nie przekroczyło mi 8l.
Bardzo dobre materiały wykończeniowe i przyjemnie wnętrze.
Duża waga silnika, co wiąże się z wymianą poduszek,a jest ich około 9. Trzeba to pilnować.Myślę, że zawieszenie troszkę za delikatne na polskie drogi.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.4 D5 163KM 120kW [l/100km]

7,2