Ocena kierowcy - Volvo V70 II

Silnik 2.4 170KM 125kW
Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: 1 rok
Volvo V70 II 2.4 170KM 125kW 2000-2007 - Oceń swoje auto
Silnik niezły, dobry do instalacji LPG. Przy wyższych obrotach trochę głośny, ale to chyba bardziej wina słabego wyciszenia niż samego silnika.
Co do skrzyni - nie jest to nic, czym można się zachwycać. Na zimno między 2 a 3 biegiem czuć szarpnięcie, podobnie przy redukcji. Mechanik badający tę przypadłość stwierdził, że te skrzynie po prostu tak mają. Inna sprawa jest taka, że Volvo do auta tej klasy powinno włożyć trochę lepszą skrzynię.
Kolejna przypadłość tego modelu to tylne zawieszenie, a konkretnie - amortyzatory. Moja rada dla potencjalnego kupca tego modelu: zainwestuj od razu w nowe amorki. Poza tym drążki stabilizatora dosyć szybko się wybijają (zwłaszcza na naszych cudownych polskich drogach).
Widoczność w normie, poza szerokim słupkiem przednim, który dosyć mocno zasłania widok (pokutuje to zwłaszcza przy przejśćiach dla pieszych).
Wszystko pod ręką, zero zbędnych i niepraktycznych dodatków. Tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń.
Na małych obrotach wiatraka praktycznie zero nawiewu, przy większych - stosunkowo głośno. Wielokrotnie w tym modelu występuje usterka polegająca na uszkodzeniu wybieraka kierunku nawiewu. Polega to na dziwnym chrobotaniu dobiegającym z nawiewu.
Mam wersję 7-osobową z siedziskiem dla dzieci w bagażniku. Miejsca jest pod dostatkiem.
Przy dużej prędkości głośnawo...
Sporo pali, ale stosunek mocy do spalania OK.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.4 170KM 125kW [l/100km]

10,3