Jakbym miał zmieniać na inne auto to też byłoby to Volvo V70 ale nowsze
Mała nieścisłość wersja T5 ma 2,3l a nie 2,5l. Silnik żyletka. Przyjemnie mruczy, fajnie się wkręca. Trzeba zwracać uwagę na prędkościomierz bo podczas zwykłego wyprzedzania na liczniku momentalnie wyskakuje 160km/h i więcej:-)
Posiadam wersję z automatyczną skrzynią i złego słowa nie mogę o niej powiedzieć.Delikatnie i bez żadnych szarpnięć przerzuca biegi. Najfajniejsza jes opcja "kick down".Działa to na tej zasadzie, że podczas normalnej jazdy z pedałem wciśniętym do końca możemy go jeszcze bardziej docisnąć i mamy redukcję biegu - auto przyśpiesza jak sszalone.
Autko dobrze trzyma się drogi.Mam założone opony 225 i jedyne na co mogę się skarżyć to koleiny na drodze. Zawsze jedziemy albo lewym albo prawym kołem w którejś z nich.
Druga wada - auto nie jest zwrotne.Na małych parkingach naprawdę trudno parkować.
Do rozmiarów auta trzeba się troszkę przyzwyczaić. Do tyłu zadowalająca widoczność - jestem raczej niskiego wzrostu.
Wszystko pięknie poukładane i tam gdzie być powinno.Materiały bardzo dobrej jakości - nic nie piszczy, skrzypi i itd.
Zimą jeszcze nie testowałem ale ze schładzaniem nie ma większego problemu.
Przestrzeni jest aż zawiele:-)
Przy ok.100km/h nic praktycznie nie słychać.głośniej się robie powyżej 160km/h ale podejrzewam, że jakbym zdemontował relingi dachowe to byłoby znacznie ciszej.
Silnik 2,3 turbo trzeba czymś karmić.
Na trasie przy 90km/h poniżej 8l/100km
130km/h ok. 10l/100km
160km/h ok. 12l/100km
W mieście to różnie - jak narazie cały czas mam włączoną klimę ale tak 12l to trzeba lekko liczyć
Mam je od 3 miesięcy i jak narazie wszystko OK
- zużycie paliwa dla silnika 2.3 T5 250KM 184kW