Ocena kierowcy - Volvo V70 I

Alo, 17 lat temu
Silnik 2.5 TDI 140KM 103kW
Rok produkcji 1999
Volvo V70 I 2.5 TDI 140KM 103kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : ekonomicznosc i komfort.
JEstem bardzo szczesliwym posiadaczem tego pojazdu.
Silnik jest nieco szorstki ale chodzi super. 5 cylindrów brzmia jak jazz ;-). Dla mnie elastyczny, cichy po nagrzaniu i stosunkowo prosty sprawdzony w konstrukcji. Produkowany w zakladach Audi. Ciagnie od 2000 nawet wciska w fotel. Wyprzedzanie bajka.
same pozytywne wrazenia - mam manualna.
Twardawy i sprezysty. Dobrze pokonuje poprzeczne nierownosci, ale potrafi rozwibrowac nadwozie na siermieznej kostce. Moze auto tak nie wyglada ale ma naprawde biezpieczne, niebujajace, pewne zawieszenie.
przez okno w kuchni widze mniej.. (bo mi krzak zaslania)
Niby mozna sie przyczepic do slabo widocznych wlacznikow przyslonientych przez kierownice. Ale caloksztalt jest swietny. Glowny panel jest obrocony do kierowcy - duze guziory i przyjemne w dotyku.
Skomplikowany dwustrefowy system klimy dziala dzicinnie latwo. Podgrzewane fotele.
Tu chyba komentarz jest zbedny. Auto jest bardzo przytulne, jednoczesnie mozna jechac w 5ke + pies na wakacje bez najmniejszego problemu.
Wyciszony jest rewelacyjnie. W ogole przy blizszym poznaniu zaskakuje swoja szlachetnoscia. Materialy wykonczeniowe sa b.dobre, plastiki miekkie stad ten komfort i wyciszenie. Jedynie popracowalem nad nieco piszczaca klapa.. i teraz jest morowo. Przy 140 na luzie da sie rozmawiac.
Spalanie to glowny powod ktory mnie sklonil do zakupu. Jest bijace na glowe wszysko (z tych lat, klasy i gabarytow). przy 100/h na trasie 4,6-5.0 litra. W miescie 7-8. W trybie mieszanym (tak jezdze na co dzien) pokazuje mi srednia - 6.5 l :-)
Za Audi lub VW trzeba bulic wiecej, a to auta o glowe nizsze..
przestal dzialac spryskiwacz tylniej szyby.
Mialem pewien klopot z walem korbowym, ale to wynika z tego, ze dalem wpuscic sie w kanal nieuczciwemu sprzedawcy. Trzeba uwazac na turbo bzw.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 TDI 140KM 103kW [l/100km]

6,3