Ocena kierowcy - Volvo V50

macged@wp.pl, 15 lat temu
Silnik 2.0 TD 136KM 100kW
Rok produkcji 2007
Volvo V50 2.0 TD 136KM 100kW 2004-2010 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Uratował mi tyłek w kilku sytuacja w których byłem pewny że przywale. Wielki plus.
Póki co niezawodny. Pozwala na bezpieczną jazdę do około 160 km/h później prowadzi się go niepewnie. Jest dość mały jak na kombi dzięki czemu świetnie sprawuje się w mieście a i na trasie nie ma na co narzekać. Wygodny.
Bardzo elastyczny - jak ktoś się uprze to pół miasta na jednym biegu przejedzie, ekonomiczny i z zapasem mocy w zupełności wystarczającym do bezpiecznej jazdy (a zarazem szybkiej).Pozwala na sprawne przyspieszanie do ok. 140 - 150 km/h.
Dobra, precyzyjna.
Bardzo dobry kompromis pomiędzy komfortem a właściwościami jezdnymi i pozwala na troche szaleństwa. Świetnie hamuje. Jak dla mnie troche zbyt natarczywe DSTC, ale po przełączeniu w tryb ograniczonego działania super.
Do tyłu jak dla mnie wystarczająca lecz niektórym może przeszkadzać, na boki i na skos troche przeszkadzają grube słupki przez co często zdarza się że muszę się wychylić lecz to podobno ze względów bezpieczeństwa (nie testowałem).
Nie można się do niczego przyczepić, wszystko jest obsługiwane w prosty i przyjazny sposób, wsiadasz i wiesz praktycznie wszystko bez czytania instrukcji. Po pewnym czasie rece same wiedzą gdzie co się zmienia. Dla mnie minus za sposób włączania ograniczania DSTC.
Działa super pod warunkiem dobrego manualnego ustawienia, w trybie auto tak sobie.
Dla kierowcy i pasażera obok wystarczy w zupełności, jeśli ktoś ma jechać z tyłu może być dużo gorzej jeśli prowadzi wysoka osoba, lecz powinno wystarczyć. Każdy widzi co kupuje.
Nie męczy w trasie, a słychać pomruk silnika jak się dociśnie.
W trasie ekonomicznie 6, dość agresywnie 7. Po mieście na upartego da się wycisnąć 6,5, przy spokojnej jeździe koło 8, a przy katowaniu nie udało mi się przekroczyć 9,2.
Serwis jak i części drogie. Za tą cenę można kupić większe auto, pomimo to nie za mienił bym go na inny w tym przedziale cenowym.
Brak
Brak