Ocena kierowcy - Volvo V50

Silnik 1.6 DRIVe 109KM 80kW
Rok produkcji 2008
Okres użytkowania: 1 rok
Volvo V50 1.6 DRIVe 109KM 80kW 2005-2012 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Cały układ zawieszenia bardzo powoli się eksplatuje, chociaż nie jeżdżę tylko po głównych drogach, jak to na wsi.
Silnik : Na prawdę niskie spalanie
Układ elektryczny : Nawracające problemy z błędami i elementami elektroniki, czujnik położenia wałka rozrządu
Auto nudne jak flaki z olejem, ale to jest jednocześnie wada i zaleta. Szwedzi się na prawdę postarali, bo w tej cenie to auto jest po prostu dobrym wyborem. Miałem problem z elektryką, ale żadnej poważnej usterki. Jeśli jedzisz autem bo musisz i nie jesteś fanem ciągłego dłubania pod maską, do tego chcesz żeby auto było eleganckie i praktyczne do tego nie drogie to auto dla ciebie.
Bardzo ekonomiczny, ogólna kultura pracy na wysokim poziomie, przejechałem 30 tys. km i jedyne problemy jakie miałem to awaria elektroniki, szybka tania naprawa i po problemie.
Działa płynnie, bez problemów, ładnie biegi wskakują, wymieniałem profilaktycznie olej w skrzyni. Sprzęgło i jego osprzęt również bezproblemowo.
Auto prowadzi się naprawde fenomenalnie w porównaniu z innymi w tej klasie. Elektryczne wspomaganie kierownicy bez zarzutu. Raz ustawiona zbierzność starczy na lata. Cały zestaw układu bez zarzutu.
14 - letnie auto z przebiegiem 290000 km i ani śladu korozji, pod tym względem nie można się przyczepić, chociaż kupiłem od handlarza, jestem w stanie uwierzyć że kupiłem bezwypadkowe. Dodam że auto NIE garażowane, nosi normalne ślady czasu na wszystkich elementach ( mikrorysy).
Tutaj wszystko jak trzeba
Nie ma bardzo dużo miejsca, ale dla niewysokiej osoby nie ma to znaczenia, fotele wygodne. Brak cup-holderów w serii oraz mały schowek na minus
Silnik szybciutko się dogrzewa, klima manualna ale łatwa do wyregulowania, minus za brak nawiewu z tyłu
Tak jak wspomniałem wyżej miejsca nie jest bardzo dużo, ale to nie jest bardzo duży samochód. Nad głową miejsca wystarczająco nawet dla wysokiego kierowcy lub pasażera
Samochód w środku jest na prawdę cichy
części nie są najtańsze, chociaż w porównaniu do marek nieco bardziej premium jest tanio. Jest wiele zamienników i to dobrych zamienników części zamiennych, które pozwolą na długą eksploatację. Spalanie niskie, a przy spokojnej jeździe auto na prawdę w utrzymaniu jest tanie
Auto tej klasy ze znaczkiem Audi lub Mercedes będzie dużo droższe. Chociaż podstawowe wyposażenie jest ubogie to wiem za co płacę i są to rzeczy na których kierowcy powinno najbardziej zależeć. Jest ok.
Przez pierwszy rok użytkowania, wystąpiła awaria elektryki, drobiazg ale taki który nagle unieruchomił samochód, dokładnie czujnik położenia wałka rozrządu. Szybka naprawa, koszt mały, ale to może być problem nawracający, taka wada fabryczna że te czujniki się czasem przepalają. Inny problem to wyciek ze skrzyni, bezinwazyjny chociaż późno wyłapany. Jeden uszczelniacz do wymiany i śmiga. Ogólnie nie jest źle jak na 14 latka z prawie 300 tys. przebiegu, ale trzeba się liczyć z awariami
Po przejechanych 30 tys. km nic się nie wydażyło.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 DRIVe 109KM 80kW [l/100km]

5,7