Ocena kierowcy - Volvo V40 I

góral, 19 lat temu
Silnik 1.9 TD 90KM 66kW
Rok produkcji 1998
Volvo V40 I 1.9 TD 90KM 66kW 1995-1999 - Oceń swoje auto
ogólnie udany model i szacunek dla koncernu nie ma zmiany modelu co 2 lata jak VW przez to nie mamy poczucia jezdzenia ciagle starym modelem
troche klekocze na zimno , ale gdy sie rozgrzeje to pokazuje moc , dresy w BMW pekaja ,, na domiar co lato ciagnie camping 1200 kg i nie zle sobie z nim radzi
za czeto trzeba wymieniac plastiki prz ciegiełkach , ale jak sie pilnuje to potrafi sie odwzajemnić precyzja i krótkie zmiany to napewno zaleta
zmieniłem felgi na 16´´ i opony 205/50 R16 auto jak przyklejone, zawieszenie łatwe nie tak ja k w VW 100 łaczników stabilizatora tutaj jeden wahacz i 2 łączniki , i to naprawde wystarcza na dlugie lata jazdy bez napraw no chyba że sa wyścigowcy i walą 100 np torach tramwajowych
trzeba uwazać na podgłówek pasażera z słupkiem martwe pole może zaskoczyć
wszystko na miejscu stonowane podświetlenie amatorów LED-ów zawiedzie
nie mam problemu z ogrzewnaiem warunek musi dobrze byc odpowietrzony układ wiadomo francuski silnik , ale jak sie to dopilnuje to skandynawska sauna.
z założeń auto familijne z przodu rodzice z tyłu dzieci i tak ma być
przy 160km/h rozmowa się toczy na normalnym poziomie , a nawet Jarra mozna posłuchać
Nooooo nie ma co opisywać , niech właściciele zagazowanych krązowników 3000 i wyżej cm3 zazdroszcza mozna bić rekordy oszczędnej jazdy , ja przytocze przykład harówki 1200 kg przyczepa 700 km a on tylko 9.8 l/100 to jest wynik
no niestety jakośc musi kosztować , ale niezawodność
Jak się dobrze człowiek orientuje że to francuz i nie pyta sie o części do Volvo to jest sie w stanie zaosczędzić 2/3 kosztów , wymiana obrysówek , drobne wycieki oleju
wtrysk łazcący pompe z komuterem wymiana 1000,00 PLN, korozja kabla zasiljacego ABS 200 pln

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 90KM 66kW [l/100km]

6,4