Ocena kierowcy - Volvo V40 I

Kowal, 11 lat temu
Silnik 1.9 TD 90KM 66kW
Rok produkcji 1998
Volvo V40 I 1.9 TD 90KM 66kW 1995-1999 - Oceń swoje auto
Silnik : Miło zaskoczył mnie silnik a w zasadzie jego ekonomiczna strona, małe spalanie to wielki atut tego auta.
Zawieszenie : Sam póki co jeszcze nic nie robiłem, ale zawieszenie jest dosyć słabe i powolutku daje o sobie znać
Ogólnie auto godne polecenia, w moim przypadku niezawodne, odpala w mrozy, chłodzi klimatyzacją w upały nie grzejąc się przy tym, dodatkowo przy spokojnej jeździe pali naprawdę mało, jedyny mankament to wyciszenie środka i słabe zawieszenie.
Silnik gdy jest zimny potrafi być hałaśliwy, kolejna sprawa to jego osiągi, brakuje mocy przy starcie a z włączoną klimą jest kiepsko. Nadrabia to wszystko spalaniem.
Bez problemowa, dosyć długie przełożenia. Nie mam z nią problemów.
Precyzyjny, mimo gabarytów Volvo bardzo miło się go prowadzi.
Przesiadałem się z mniejszego sedana i w przypadku V40 widoczność jest świetna, parkowanie przód/tył nie sprawia totalnie żadnych problemów. Złego słowa powiedzieć nie mogę.
Pakowny, dużo schowków. Przemyślana konstrukcja.
Parowanie szyb praktycznie tu nie występuje, i to żadnych. Klimatyzacja mimo swoich lat i przebiegu chłodzi świetnie, w zimę natomiast bardzo dobrze grzeje.
To niby kombi ale dosyć małe, miejsca jest dużo, jako kierowca nie mam na co narzekać, jadąc w długą trasę (500km) w cztery osoby, każdy był zadowolony.
Niestety to jeden ze sporych minusów tego auta, przy około 100 km/h robi się już głośno, słychać sporo szumów itp osobiście jechałem max 150 km/h ponieważ przy takiej prędkości jest zdecydowanie za głośno nie wspominając już o wyższych.
Sam silnik nie zachęca nas do szaleństw swoją \"dynamiką\" natomiast oszczędza też sporo portfele. Mieszkam w Stolicy i raczej sporo poruszam się po mieście, nie jest to centrum ale mimo wszystko miasto i tutaj jest rewelacyjnie, średnie spalanie to około 5.2 litrów na 100km przy klimatyzacji około 5.9, 6.0 / 100km. W ostatnie lato jadąc nad morze nie przekraczając 140 km/h Volvo spaliło 4.5 / 100km. Przeglądy też nie wypadają jakoś strasznie, wymiana oleju i filtra w silniku to okolo 150zł. Dużo w nim nie robiłem bo się nie psuje ;) (tfu tfu)
Swój egzemplarz kupiłem za 4900zł, nie ma widocznych oznak korozji, wnętrze jest w dobrym stanie. Jechałem nim nad morze 450 km bez problemów, przy cenie jakie te auta mają obecnie jest to moim zdaniem jedna z ciekawszych propozycji na rynku. Warto sprawdzać przy zakupie stan uszczelki pod głowicą!!
Naprawiałem przełącznik do świateł bo szwankował i to tyle przez 10 tysięcy kilometrów praktycznie nic się nie dzieje.
Robiłem uszczelkę pod głowicą od razu po zakupie koszt 1000 zł po 10k kilometrów wszystko ok.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 90KM 66kW [l/100km]

5,1