Ocena kierowcy - Volvo V40 I

Miz, 14 lat temu
Silnik 1.9 TD 90KM 66kW
Rok produkcji 1997
Volvo V40 I 1.9 TD 90KM 66kW 1995-1999 - Oceń swoje auto
Inne : Surowość samochodu. Nie ma beznadziejnych kontrolek, latających lampek i wodotrysków. Posiada wszystkie elementy samochodu luksusowego za dość okazyjną cenę. Jakość materiałów (plastikowych elementów) na wysokim poziomie.
Zawieszenie : Zmiana przegubu (standard).
Kocham moje Volvo bo zawsze chciałem mieć ten model. Jak mówiłem mam 22l. i jestem z tego samochodu bardzo zadowolony! Jeśli potrzebujesz samochodu do szpanu, kręcenia bączków i podrywania prostych panieniek to nie kupuj tego modelu. Jeśli chcesz bezpiecznie wracać do domu, podrywać mądre panienki i mieć miejsce na bara bara to V40 to jest to :)
Samochód idelany dla rodzin z dziećmi. Osobiście nie mam rodzinki (mam 22l.) :) na pewno nie zawojujesz szpanem gdyż to nie do tego auto jest tylko do jadzu na basen z dziećmi. Silnik jak disel w czasie rozgrzewki działa głośniej, poźniej się to normuje. W kabinie normalny odgłos z silnika (dobrze wytłumiona maska).
Skrzynia chodzi łatwo bez oporów. Problem miałem z przedstawieniem się z wstecznym koło 1 a nie jakby 6. + za grzybka do R :)
Samochód doskonale trzyma się drogi, zapewno przez mase samochodu. jeździłęm kilkoma V40 i zaden jak np Toyota siostry nie miała problemu trzepczącej kierownicy od silnika.
Przednia szyba duża i przejrzysta tak jak obrzar lusterek. Tylnia szyba odpowiednio duża do potrzeb.
Zapewne chodzi o spalanie? Samochód dla ludzi którzy szukają przyjemności podczas jazdy. Ja osobiście 1-2-3-4 i 5 bieg i non stop jazda ... 50~70km. Nie odczuwam potrzebu jazdy szybkiej :)
Disel = długo się nagrzewa jednak po nagrzaniu miło i ciepło. Klima w moim działą w ok 1 minuty, to dobry czas toyota ma 2 minuty a suziki nie ma czasu bo nie ma klimy :)
Jak to KOMBI, miejsca dużo i dużo skrytek (za siedzeniami na gazety etc, smietniczek za hamulcem ręcznym, duży schowek. Miejsce dla pasażerów ? Ogromne, przyjemnie się jeździ gdy odpowiednio się wyreguluje siedzenia. Pozycja pół leżąca idelana na sredniodługie trasy, niestety nie miałem prób na długich.
Przy zamkniętych szybach działanie silnika niezmiernie i przyjemnie słyszalne tak samo z dzwiekami z otoczenia. Po otwarciu szyb u mnie słychać silnik spokojnie mało. Co do drzwi (car audio etc) to samochód bez tłumienia i innych zabaw dobrze trzyma akustykę. Wadą wg mnie to cykacze (wysokotonówki) pod przedmią szybą. NIe wiem kto to wymyślił ale pewnie tak miało być. :)
A tutaj mam pisać o paliwie :) Narazie jestem zadowolony z spalania :) średmio mam 6,7 spalania (przy takim niskim wieku jadę jak emeryt). Co do przeglądów to mam stację która zawsze radzi i pomaga ale ceny wszedzie są takie samo. Co do części to są droższe od innych marek (opel, audi) jednak jak często psuje się opel a jak volvo?
Ja dałem za moją 9400, do samochodu dołozyłem 1500zł (wymiana płynów, przegub, czyszczenie etc) do dziś (rok) nic nie kupowałem prócz paliwa do niego. za 10000 mozesz kupić pandę czy forda mondeo jednak dam głowę uciąć, że nie będziesz tak zadowolony jak z posiadania volvo.
Używany samochód więc mogą być defekty. Nie wiedziałem, że mam ostrzeżenie \"zapnij pasy\" i przez 5 dni musiałem kierować volvo z dzwiękiem kierunkowzkazu :( Jednak nic takiego przez rok nie zepsuło się.
Narazie żadnych.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 90KM 66kW [l/100km]