Ocena kierowcy - Volvo V40 I

Rok produkcji 1997
Volvo V40 I 1.9 TD 90KM 66kW 1995-1999 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : bardzo dobry i mocno chamuje nawet ze 160 km/h
Na zimnym troszke chałasuje
Biegi wchodzą lekko i ładnie. Przy 200 tys km wymieniłem tulejki wybieraka ponieważ wsteczny troszke zgrzytał. I już jest wszystko ok:)
Bardzo dobre wspomaganie i jak na combi super trzyma się w zakrętach. Ale nie zapminajmy że to nie jest auto sportowe
Kwestia przyzwyczajenia. Ja miałem problemy z przyzwyczajeniem się do przodu samochodu. A mianowicie podczas jazdy po parkingu przód zdawał mi sie bardzo długi.
Zatyczka prawego głośnika mi skrzypiała ale to byla tylko kwestia kleju KRPELKA
super grzeje i chłodz
Duzi pasażerowie mogą być troszke zawiedzeni ponieważ autko mimo iz jest sporo coęższe od pasata B4 jest tez mniejsze. Ale podroż z 4 osobami i bagażem nie sprawia kłopotów.
powyrzej 150 zaczyna sie robić troszke za głośno według mnie
Spalanie jest przyzwoite a jeśli chodzi o ceny napraw które już nam się mogą czesem przytrafić to zależy gdzie autko naprawiwmy. Jesli będzie to ASO lub jakiś inny renomowany warsztat to ceny będą napepwno wysokie. Ja przeglądów i wymian dokonuje u zaprzyjaźnionego mechanika i ceny są według mnie przystępne.
To zależy kto czego szuka. Jak na silnik 90 konny i na ta mase a jest jej troszkę choćby w porównaniu do pasata B4 to jest autko bardzo zrywne. I mimo iż silnik jest renault to bardzo dobry silnik i nie mam mu nic do zarzucenia prócz tego ze na zimnym troszkę chalasuje ale po rozgrzaniu jest cichy.Spalanie na trasie ok 6 litrów a miasto ok 7,5 litra. Nie zapominajmy ze to są zwykłe wtryski. Zawieszenie uznaje za bardzo dobre jak na nasze drogi zrobiłem nim już ponad 60 tys km i wymieniałem gumy stabilizatora przód, koncówke stabilizatora z prawej strony przód i klocki przód oraz tył oraz oleje i filtry. A tak pozatym to cisza w zawieszeniu. I ludzie nie przesadzajcie że części są już takie drogie do volvo bo nie są!!!Karoseria jest bardzo dobrze zabezpieczona i jedyne ogniska korozji jakie mogą wychodzić to jedynie z wcześniejszych napraw. Autko nie jest ideałem ale jak kupicie naprawde zadbany egzemplarz to nie bedziecie mieli z nim problemów. I żal ludzi którzy piszą ze te samochody to bubel czy szmelc. Ci ludzie poprostu kupili zakatowane samochody lub bardzo zniszczone za niską cenę i teraz to wychodz wszystko. I nie oczerniajcie silnika 1.9 tdi renault. Bo w latach 1993 1.9 Grdt tzw w dzisiejszych TDi byl zagrożeniem dla mercedesa. W wojej wypowiedzi nie dalem noty DOSKONAŁY ponieważ nie ma takich samochodów. Ale volvo v40 1.9 td 90 km to naprawde super autko i polecam je wszystkim:)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 90KM 66kW [l/100km]

6,7