Ocena kierowcy - Volvo V40 I

Silnik 1.9 TD 115KM 85kW
Rok produkcji 2001
Okres użytkowania: 1 rok
Volvo V40 I 1.9 TD 115KM 85kW 1999-2004 - Oceń swoje auto
Silnik : Kupując samochód chcialem mocną benzynę, jednak to volo sprawilo, że zmienilem zdanie, następny mój samochód to będzie również Volvo diesel.
Samochód piękny, wygodny, bezawaryjny,bezbieczny i doskonale zabezpieczony przed kradzieżą.
Doskonały silnik, dzięki common rail jest bardzo cichy i oszczędny, a na dodatek jest też bardzo elastyczny i świetnie pasuje do tego samochodu.
Działa bardzo płynnie, szkoda że nie jest 6-cio biegowa
Zawieszenie wtym samochodzie jest wspaniałe, auto rewelacyjnie trzyma się drogi, jest ciche i płynnie wybiera nierówności, jest na dodatek praktycznie bezawaryjne. Jest to zawieszenie z Forda Focusa, za które Ford zostal autem roku.
Widoczność jest wręcz wzorowa, jak na takie autko. Nie potrzeba czujników cofania.
Ergonomia jest na najwyższym poziomie. Zwlaszcza po beznadziejnych i mocno przereklamowanych Audi, wnętrze Volvo powala na kolana.
Najlepsza klima jaką miałem do tej pory w samochodach, ogrzewanie też jest wspaniale.
Całkiem sporo miejsca. Jest to najmniejsze kombi marki Volvo, dlatego też nie można oczekiwać, że w środku będzie przestronnie jak a bmb serii 5.
Wyciszenie też jest na najwyższym poziomie. Jadąc autostrada z prędkością ponad 200km/h w aucie jest bardzo cicho. Na dodatek jak glośno włączymy raio, na zewnątrz właściwie nic nie słychać.
Autko pali symbolicznie. Jak jechałem na 2 auta do Holandii, jadą ze średnią prędkością 180km/h Volvo spaliło 5,5l/100km, natomiast Nissan Almera diesel spalila 6l/100km.
Volvo są samochodami bezkompromisowymi, na dodatek teraz są już stosunkowo tanie i najlepsze w swojej klasie.
Samochód właściwie bezawaryjny i jak na razie jedyny jaki mogę polecić dla kogoś, kto potrzebuje robić sporo kilometrów, nie martwiąc się serwisami. Za to odradzam samochody Audi. Jedyne co wymienile w Vovlo to łącznik stabilizatora za 20 zl.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 115KM 85kW [l/100km]

6,2