Auto kupiłem 5 lat temu od znajomego szwagra, więc generalnie wiedziałem co kupuję. Po prawie 100tys wystawiam ocenę bardzo dobrą. Prowadzi się bardzo dobrze, z tym silnikiem radzi sobie i w trasie i w mieście. Mam LPG i największe naprawy do tej pory były związane z tym dodatkiem, bo poza tym były jedynie drobne usterki (ma już 11lat).
Tu muszę zaznaczyć że silnik wymieniałem (tzn. słupek) z powodu awarii co było wynikiem jazdy na LPG (po 100tys na gazie). Dynamika OK.
Bez zarzutów. Ma dobre przełożenia.
Świetnie się trzyma drogi. Zawieszenie ma 244tys zrobione i jak mówią fachowcy nadal jest w dobrym stanie.
Dobra.
Bez większych zastrzeżeń. Generalnie to co trzeba jest pod ręką.
Climatronic spisuje się dobrze, mimo że ma 11 lat.
Trochę mało miejsca z tyłu. Z przodu jest OK.
Powyżej 120km/h trochę trudno spokojnie rozmawiać. ale tak ma większość aut.
2litry robi swoje i po prostu żeby pojechać to trzeba dolać. Ja nie mam ciężkiej nogi, więc wychodzi mi w mieszanym 9l/100km. To jeśli chodzi o beznynę. Mam LPG co znacznie koszyty obniża, do 25PLN/100km. Ale trzeba zawsze dodać koszty napraw: u mnie akurat przepaliłem 1 cylinder i zepsułem pompę paliwa, z tetgo co słyszałem to dość typowe awarie dla LPG. Widocznie VOLVO LPG nie lubi ale takim go kupiłem.
Ma swoje lata no i spory przebieg: 244000 (akurat dzisiaj było równo:-))
U mnie jak już pisałem największe usterki były związane z LPG. Prawdopodobnie nie było by ich bez instalacji. Jak do tej pory: wymiana słupka silnika, pompy paliwowej, sondy lambda. Poza tym drobiazgi. Dlatego daje przeciętnie.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 16V 136KM 100kW