Ocena kierowcy - Volvo V40 I

Silnik 2.0 16V 136KM 100kW
Rok produkcji 1999
Volvo V40 I 2.0 16V 136KM 100kW 1995-2004 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Przeniesienie napędu : Sprawna i niezawodna automatyczna skrzynia biegów
Zawieszenie : Coś stuka, ale polskie drogi mają swoje prawa
+ Dużo lepszy od lanosa + Wygodny (automat, klima) + Porządny. Nic nie klekocze ani nie skrzypi. Robi dobre wrażenie. Brak śladów korozji lakieru. + Pojemny . 5 osób + bagaże i nie ma ścisku. - trochę trudny do zaparkowania - drożyzna w ASO, ale... + niezależne serwisy i zamienniki oryginalnych części są w przystępnej cenie
+ Pracuje doskonale. + Nie bierze ani kropli oleju (cały czas leję syntetyk). - Brakuje mu trochę mocy jak wsiądzie 5 osób.
automat 4-biegi: + ładnie pracuje + nie psuje się wbrew moim wcześniejszym obawom, mimo że nie wymieniałem oleju (tak poradziło ASO) - na trasie brakuje 5-tego biegu
- podsterowny - słabe hamowanie na śliskiej nawierzchni. W zimie i po deszczu łatwo komuś zrobić z dupy garaż.
- kiedy stoję pierwszy na skrzyżowaniu ze światłami muszę się mocno pochylić żeby zobaczyć światła na górze
+ zmyślne pasy i siatki do przytrzymywania bagaży - miejsce na napoje w niewygodnym dla kierowcy miejscu - niedostateczna regulacja fotela na odcinku lędźwiowym, co daje się we znaki na bardzo długich trasach
mam klimę + klima działa bardzo dobrze - słaby nawiew na nogi - słabo grzeje zimą - brak filtra cząstek
+ sporo miejsca w środku i w bagażniku + wygodne podłokietniki + dużo miejsca w szerz. Tzn. jak z przodu siedzi dwóch grubasów to nie muszą się stukać łokciami.
+ dobre wyciszenie od hałasów zewnętrznych - powyżej 3000 obr./min. nieprzyjemnie głośny staje się silnik
- mój rekord 21 l/100 km (srogą zimą, w mieście, na kilkukilometrowych odcinkach, automat). = średnio 10 - 11 litrów/ 100 km (jak na spore kombi w automacie to może być)
Dobra jakość w dobrej cenie, a z kilmą i automatem bardzo dobra wygoda
Przez kilka lat zepsuło się kilka drobiazgów i nie przeszkadza mi to
+ nigdy nie stanął mi na drodze (samochód rzecz jasna) - raz urwał się pasek od alternatora - jedną cewka wymieniona Obie powyższe naprawy tanie i łatwe do usunięcia.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 16V 136KM 100kW [l/100km]

11,6