: Po prostu rewelacyjny jeśli umiejetnie sie z nim obchodzic.
Polecam każdemu, kto chce mieć dość wygodne, bezpretensjonalne, bogato wyposażone (w topowej wersji) kombi o bardzo przyzwoitych osiągach za umiarkowane pieniadze.
Silnik to chyba najmocniejsza strona tego auta - gdyby dodać jeszcze jedną turbosprężarkę i zlikwidować turbodziurę - byłoby rewelacyjnie. Ale 200 KM z opcją chiptuningu to i tak nieźle jak na auto średniej wielkości.
Bez zarzutu, b .precyzyjna, dość krótkie i dobrze dobrane przełożenia - pozwalają zarówno na elastyczną jak i sportowa jazdę.
Prowadzi się ładnie nie mniej jedna jak na nasze drogi i profil opon 50 jest mało komfortowe, szczególnie tył jest zdecydowanie za twardy - porównywałem z BMW 330d w podobnym wieku i tamto auto dawało podobne wrażenie stabilności prowadzenia przy zdecydowanie wyższym komforcie jazdy (tył !) i to mimo niższego profilu opon (45)
Bez zarzutu, jestem w stanie zaparkować tym autem mając po 10-15 cm zapasu z tyłu i przodu tak więc nie ma większych problemów z wyczuciem, gdzie się ono kończy. Słupki dość wąskie więc widoczność "po skosie" również dobra.
Wszystko na swoim miejscu.
Czsaem dość łatwo paruje ale klimatyzacja, jeśli jest zadbana, rozwiązuje ten problem
Z przodu bez zarzutu (mimo, że mam 190 cm), z tyłu chwilami odrobine za mało - oczywiście jak na auto tej wielkości.
OK
Spalanie w stosunku do mocy, jaką oferuje silnik uważam za przyzwoite a to dzięki turbospreżarce - gdyby podobną moc uzyskać z większej pojemności zamiast zastosowanego turbo - turbo dziura moze by zniknęła (nie jest zbyt dotkliwa) ale spalanie poszybowało by zdecydowanie w górę.
Nie korzystam z serwisu ASO co pozwala zaoszczędzić sporo pieniedzy chociaż wiele czesci nie wystepuje w zamiennikach ani jako używane i wtedy jesteśmy skazani na sklep w ASO :(
Dla przykładu: czujnik przepływu powietrza do intercoolera (padł) - taka mała kosteczka... W używany ale sprawny ok 50-100 zł, w ASO 500 zł !
Zakładam, ze kupujemy jak ja auto kilkuletnie a nie nowe.
Generalnie nie jest źle, w aucie 8-mio letnim pewne rzeczy mają prawo sie dziać.
Niezawodność umiarkowana, głównie zawieszenie ale to w duzej mierze kwestia naszych dróg. Miałem też pewne problemy z silnikiem ale wynikały one z jednej strony z faktu, że kupiłem auto po awari turbosprężarki i bardzo niefachowej próbie jej naprawienia a z drugiej z tego, że założyłem instalację gazową (sekwencyjny wtrysk), która niestety sprawiła więcej szkód niż pożytku. Odłączyłem i nie korzystam - na benzynie bez porównania lepiej choć drożej :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 T4 200KM 147kW