: TO nie usterka ale nie podoba mi się, że jest tak miękki.
Poza tym, że auto jest dla mnie dość małe i drogie w utrzymaniu (serwisy Volvo i części), to same zalety.
Dynamiczne, przyjemne auto na miasto i na trasę.
Brakuje 6go biegu, który obniżyłby spalanie przy wyższych prędkościach, auto tej mocy spokojnie by sobie z 6tką poradziło. No ale takie czasy były, że o 6tce mało kto myślał..
Prowadzi się dobrze ale dla mnie jest za miękki. Wolę auta, które trzymają się sztywno drogi.
Jak to w kombi, wiesz gdzie się zaczyna, gdzie się kończy... Zero problemów.
Powtórzone przełączniki szyb bardzo przydatne, super działa automatyczna klima za pomocą pokręteł (szybkie przełączanie). Naprawdę wszystko przemyślane i dobrze widoczne.
Generalnie nie mam zastrzeżeń, choć przy dużych upałach klima wydaje się nie dawać rady i tak szybko nie wychładza auta, jakbym sobie tego życzył :)
Sam automat klimy działa sprawnie. Zimą auto nagrzewa się szybko, szyby raczej nie parują.
TO nie jest auto wysokiej klasy i należy niestety pogodzić się z brakiem miejsca dla kierowcy, pasażerów i pojemnością bagażnika. Przeciętnie w swojej klasie i roczniku.
200konny silnik pozwala jechać z prędkościami 200-230km/h, jednak jak przystało na klasę auta od ok 140-160km/h radia już prawie nie słychać, szum robi się uciążliwy. Nie wymieniałem jednak uszczelek w drzwiach, być może to by pomogło, auto ma wszak 15lat...
Zużycie jest duże, jednak zaznaczam przeciętnie, gdyż wybierając taki silnik zdawałem sobie sprawę z podwyższonego zapotrzebowania na paliwo.
Auto kupiłem za naprawdę nieduże pieniądze, bezwypadkowe. Jednak do ceny należałoby doliczyć, ile w nie włożyłem, by sprawiało przyjemność z użytkowania. Nie było tego wiele, jednak części i serwisy Volvo w Polsce są po prostu drogie.
auto ma 15 lat i WSZYSTKO działa. Bez żadnych wyjątków.
Od poprzedniego właściciela wiem, że nawalił kiedyś czujnik położenia wału korbowego, mi zaczęła przeciekać rurka od turbiny, koszt wymiany rurki dość wysoki...
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 T4 200KM 147kW