: stara konstrukcja, ale niejednokrotnie okazuje się lepsza od współczesnych/
Polecam to auto każdemu poszukującemu niezawodnego, przestronnego, prestiżowego samochodu.
Silnik to sprawdzona, ale leciwa już konstrukcja z grupy volkswagen, stosowany w vw LT oraz audi a6. W związku z tym nie należy on do bardzo cichych, jednak w s80 w porównaniu ze starszymi volovo - s/v70 czy 850, pracuje zdecydowanie ciszej. Jest to silnik 5 cylindrowy, ma niesamowite brzmienie - podczas przyspieszania pow. 3000obrotów brzmi jak subaru :)
Pomimo 280 000 przebiegu skrzynia działa perfekcyjnie - biegi wchodzą lekko i precyzyjnie, skok lewarka jest wyśrodkowany (ani długi, ani krótki).
Układ jezdny s80, to kompromis pomiędzy komfortem, a precyzją prowadzenia. Jedynym mankamentem jest to, że tył auta ma tendencję do lekkiej nadsterowności (uciekanie tyłu auta), co w przypadku aut o takich gabarytach jest sytuacją normalną.
Pomimo, iż mój egzemplarz nie posiada czujników parkowania, nie mam większych problemów z manewrowaniem, także po mieście. Słupki boczne nie ograniczają widoczności. Lusterka boczne oraz wsteczne (samo ściemniające) również świetnie się sprawdzają.
W volovo wszystko jest na swoim miejscu - przełączniki świateł, panel sterowania klimatyzacją, nic dodać nic ująć...
Automatyczna klimatyzacja sprawia, że kiedy potrzeba jest gorąco lub zimno...
S80 to limuzyna, miejsca zarówno dla kierowcy, jak i pasażerów jest więc multum.
Jak już wyżej wspomniałem - wyciszenie auta w porównaniu do poprzednich modeli volvo z tym samym silnikiem, jest zadowalające.
2.5 litrowy diesel musi swoje spalić. Uważam jednak, że po zestawieniu gabarytów, pojemności i mocy silnika, należy stwierdzić, iż auto to jest b. ekonomiczne. Dla porównania dodam, że pali średnio 1.5-2litra mniej niż renault clio 1.2, które również mamy w rodzinie.
W przedziale cenowym 10-15tys. zł trudno o lepszy stosunek jakości do ceny.
Po zakupie jedyne co musiałem zrobić, to wymiana sprężarki klimy i chłodnicy oraz łączników stabilizatora. Poza tym, odpukać, jest spokój.
To volvo - poważne usterki go nie dotyczą :)
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 TDI 140KM 103kW