Ocena kierowcy - Volvo S80 I

Silnik 2.5 TDI 140KM 103kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Volvo S80 I 2.5 TDI 140KM 103kW 1999-2000 - Oceń swoje auto
Inne : elektryka (bardzo dużo elektroniki i brak usterek), silnik (480 tyś i świetna kondycja), przestrzeń (sporo miejsca w środku i w bagażniku), spalanie (na poziomie miejskiego auta), wyciszenie wnętrza, bardzo solidna skóra, bogate wyposażenie, bezpieczeństwo mocno wyprzedzające inne marki
Zawieszenie : moim zdaniem duży wpływ mają dziurawe drogi i słabe części na polskim rynku
Silnik oceniam na 4+. Minusy to: - głośna praca (szczególeni gdy zimny) - \"ospały\" do 2,5tyś obr/min - usterkowy w drobnych rzeczach Na plusy: - bardzo niskie spalanie !!! - duża żywotność - bezawaryjność (żadnej poważnej usterki od 208 do 480 tyś km) !!! - dostępne części zamienne w dużo niższych cenach niż aso - nieskomplikowana jednostka
Mam manuala. Skrzynia ogólnie OK ale brakuję szóstki lub przynajmniej dłuższego 5-go biegu, można rozbujać auto do \"odcięcia\".
Mimo sporych rozmiarów widoczność do tyłu bardzo ograniczona (tylna szyba). Z przodu czasami zasłaniają grube słupki - coś za coś, są wzmocnione i bardzo wytrzymałem ale za to są po prostu grube.
Bez komentarza.
Doskonale z małym minusem. Ten diesel długo się nagrzewa ale ogrzewanie i wentylacja jest doskonała, barzdzo cicha praca przy dużych nastawach wentylatora, nawiewy w słupkach środkowych dla pasażerów z tyłu, rówien na nogi. Niezależne ustawienia temp. nawiewu dla kierowcy i pasażera.
Wyciszenie na poziomie wzorowym. Dużo osób nie uwierza, że pod maską jest diesel i to na pompie wtryskowej. Szum pojawia się powyżej 140 km/h
I tu najbardziej zadowalająca wiadomość. Oczywiście wszystko zależy od stylu jazdy i od typu skrzyni. Osobiście ze średnim spalaniem w trasie (możecie wierzyć czy nie) ale potrafię zejść poniżej 5l/100km. To mój pierwszy diesel i początki bywały dramatyczne. Szybko nauczyłem się ecodrivingu. Niestety jest też druga strona medalu - po takiej jeździe trzeba auto \"przegonić\", inaczej zasyfi się katalizator, turbo, erg... Trzeba czasami gada pogonić i to ostro.
Tutaj mały minus. O ile osobiście mam wiedzę o mechanice i elektronice oraz posiadam sporo narzędzi i sprzętu - dużo rzeczy naprawiam we własnym zakresie. Jeśli natomiast ktoś nie posiada zdolności manualnych ani możliwości i miejsca by coś naprawić - jest skazany na warsztaty lub aso, a to z racji prestiżowej marki wiąże się z ponadprzeciętnymi kosztami naprawy. Jeśli chodzi o niezawodność to można śmiało polecić te auta. One się nie psują tak nagle i nie zatrzymują się w czasie podróży. Jakiekolwiek niedomagania dają o sobie znać dużo wcześniej.
Jak na razie (odpukać) brak poważnych usterek. Posiadam to auto ósmy rok. W tym czasie nie miałem żadnej poważnej usterki (uniemożliwiającej jazdę lub ograniczającej jej w dużym stopniu). W tym czasie przejechałem ponad 270kkm (obecnie na liczniku prawie pół miliona) dlateko moja ocena może być wiarygodna.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 TDI 140KM 103kW [l/100km]

5,4