Układ hamulcowy
: Auto ze stu na godzinę staje prawie w miejscu. Rewelacja.
Cichutki silnik, na niskich obrotach czuć masę auta ale za to powyżej 2200 dają znać 204 koniki.
Po mieście automat dosyć długo trzyma biegi (późno zmienia), po trasie wspaniale, brak jakichkolwiek problemów z szybkim wyprzedzaniem, bardzo szybka redukcja.
U mnie jak na pierwszy rok produkcji nic nie słychać z zawieszenia, brak dziwnych odgłosów, wspomaganie super działa ciężej niż w Audi A4 ale bardzo precyzyjnie.
Do przodu i na boki bez zarzutu, lusterko wsteczne ma spore rozmiary, widać wszystko, lusterka boczne - widać więcej niż trzeba, jedyną bolączką jest wyczucie końca bagażnika (nie widać go w żaden sposób, w żadnym lusterku), kwestia wyczucia.
Nadmuch precyzyjny, dwustrefowa klimatyzacja działa bardzo szybko, dziesięć sekund i masz żądaną temperaturę, wyloty powietrza dosłownie wszędzie.
Lider, brak jakiegokolwiek porównania, spokojnie mieszczą się cztery osoby ponad 185 wzrostu, i jedna nieco niższa.
Słychać tylko szum opon, silnik praktycznie niesłyszalny.
Jak na silnik 2.9 w automacie i na masę 2 ton jest dobrze.Po trasie przy 100-130 nie zeszłem poniżej 10l. Po mieście nie zeszłem poniżej 14l.
Ceny, w Szkocji takie same jak do innych marek typu Audi, WV, Merc, BMW, czasem tańsze.
- zużycie paliwa dla silnika 2.9 24V 204KM 150kW