: Najwygodniejsze fotele w jakich siedziałem.
Samochód dla mnie mega super. Jak na swoje lata kształt i linia nadwozia bardzo ergonomiczna i trochę drapieżna. Producent mógł wprowadzić w serii większe koła , wyglądał by jeszcze lepiej.
Kupiłem auto w Szwecji , przywiozłem go do Polski , zrobiłem pełen serwis , wymieniłem wszystkie płyny i rozrząd . Auto jeździ bezawaryjnie i nie bierze oleju. Jak dla mnie silnik miał trochę za mało mocy , wrzuciłem nową mapę silnika , auto ma teraz ok 200 KM i ponad 400 Mam. Teraz jest bombą.
Przy tej mocy trochę zamula , startuje szybko , tylko w pewnym momencie kończą się biegi i brakuje przyspieszenia.
Brakuje AWD, już nastepne Volvo będzie 4x4. Jak trochę popada to trzeba uważać na zakrętach , przód auta trochę znosi, trzeba do tego się przyzwyczaić. Bardzo dobre warunki jazdy po śniegu.
W moim aucie wszystko jest ok , zero rdzy, lakier nadal ma połysk.
Jedynie do czego można się przyczepić to kompletny brak widoczności przy cofaniu. Czujniki obowiązkowe.
Kwestia gustu i przyzwyczajeń. Dla nie ok.
Tutaj nie ma się do czego przyczepić, klima działa bardzo dobrze , mamy trzy ustawienia wydajności , ja lubię latem chłód, daje radę nawet przy 30 stopniach na zewnątrz. Do zimy auto jest jeszcze lepiej przygotowane, ogrzewanie postojowe , ustawienie czasu i godziny uruchomienia , dodatkowo dogrzewanie silnika , w ciągu kilku minut mamy 80 stopni. Siedzenia podgrzewane . Dodatkowo na wyposażeniu mam przewód w zderzaku przednim , podłączam do prądu i ładuje akumlator .
Mam prawie 190 cm. Lubię siedzieć mocno odsunięty i z obniżonym fotelem i miejsca mam naprawdę dużo. Jak ktoś twierdzi inaczej to oznacza że chyba ma coś z regulacją siedzeń. Z tyłu nigdy nie jeździłem, ale widzę , że miejsca by mi brakowało.
Bardzo , bardzo dobre . Szybka jazda czy godziny szczytu w mieście nie przeszkadzają w rozmowie przez telefon
Jeżeli chodzi o eksploatację to jak każde auto. Ceny dobrego oleju i filtrów są podobne. Części mają różne ceny i jakość , ja kupuję z półki średniej wyższej i nie narzekam.
Samochód klasy B musi kosztować, za zadbany egzemplarz trzeba zapłacić dość dużo w porównaniu do konkurencji. Myślę , że warto.
Nic kompletnie się nie dzieje, wszystko wymieniam na bieżąco , nie czekam aż padnie całkowicie.
Brak poważnych usterek
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 D3 163KM 120kW