Doskonałe prowadzenie, dynamiczny silnik, najwygodniejsze fotele samochodowe w jakich siedziałem, no i ... poczucie bezpieczeństwa a do tego ciekawy design (ale to już kwestia gustu).
Jeździłem już różnymi (Fordy, Toyoty, Saab i inne), ale dopiero teraz jestem zadowolony.
Jedyne co może budzić zastrzeżenia to :
CENA zakupu oraz części (no cóż - płaci się za markę).
Jeżeli tylko finanse pozwolą, to następnym zakupem będzie również S60 (lub jego następca).
Spora dynamika i elastryczność -
bez względu na warunki nigdy nie brakuje mocy.
Trochę głośny przy ok. 140 km/h na V biegu (poniżej i powyżej tej prędkości warkot znika) - podobno "ten typ tak ma".
Manualna - bez zastrzeżeń.
Zaleta - auto komfortowe a jednocześnie bezpieczne :
rewelacyjnie trzyma się drogi podczas szybkiej jazdy (również w zakrętach).
Wada - duży promień skrętu utrudniający manewrowanie.
No cóż ... mogłaby być trochę lepsza - szczególnie do tyłu.
Dla mnie idealnie.
Wszystkie przełączniki pod ręką, chociaż trochę ich sporo (zresztą ja tak lubię), za to bez żadnych udziwnień typu "Navy key".
Fotele wręcz rewelecyjnie wygodne - mogą służyć za wzorzec (w tej klasie samochodu w lepszych nie siedziałem).
Latem trzeba trochę "poćwiczyć" żeby "opanować" umiejętność używania klimatyzacji, gdyż szyby potrafią pokrywać się rosą.
Przestrzeń dla kierowcy jest ok´i.
Dla pasażerów trochę mało miejsca na nogi ... ale ja z tyłu nie jeżdżę :)
W sam raz dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci.
Bardzo dobrze
(poza wspomnianym powyżej warkotem silnika przy ok. 140 km/h na V biegu - wtedy słychać).
Zużycie paliwa ... wspaniałe - przy przebiegach pół na pół miasto i trasa (i dosyć dynamicznej jeździe - 150-160 km/h w trasie) wychodzi ok. 6,5-6,6 l/ 100 km.
Przeglądy i naprawy ... przesada - ceny wzięte z kosmosu i mało zamienników na rynku.
Ale po gwarancji można korzystać z innych warsztatów i wtedy jest już do przyjęcia.
Tak, jak napisałem powyżej - mogłoby być trochę taniej.
Luksus luksusem, ale bez przesady.
Ot ... drobiazgi - jak wszędzie.
Najbardziej denerwujące są trzaski w drzwiach, tunelu i desce rozdzielczej przy bocznych słupkach.
Co i raz likwiduję przyczyny tych trzasków a one i tak po pewnym czasie wracają.
Poważnych usterek nie było - no może tuleje wachaczy, ale po 50 tys. km. na polskich drogach to chyba nie jest tak źle.
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 D5 163KM 120kW