Ocena kierowcy - Volvo S60 I

Silnik 2.4 D5 163KM 120kW
Rok produkcji 2001
Okres użytkowania: 1 rok
Volvo S60 I 2.4 D5 163KM 120kW 2000-2007 - Oceń swoje auto
Silnik : Wybierając silnik 5 cylindrowy liczyłem się z dużym spalaniem, natomiast po dłuższej trasie z prawie 7l/100km w cyklu miejskim potrafi spaść na 5l/100km w trasie w dodatku pancerność tego silnika jest oszałamiająca. Znam parę osób posiadające ten samochód, które robią rozrząd dopiero po 200 tyś km oraz korzystaniu z olei silnikowych typu "long life". Fakt w moim mniemaniu jest to trochę nie odpowiedzialne ale jak używasz tak jeździsz.
Inne : Podświetlenie deski rozdzielczej, w której żaróweczki zależnie od rocznika szybko się wypalają i niestety w większości dostępne tylko w ASO gdzie niestety musimy dać za nie trochę więcej niż w sklepie.
Mam Volvo już ponad rok i nie zamieniłbym się na żaden inny samochód jestem tak pozytywnie zaskoczony tą marką, że postanowiłem kupić drugie Volvo. Naprawdę jeżeli ktoś kiedy kolwiek będzie się wahał nad kupnem tego pojazdu to lepszego nie znajdzie za tak małe pieniądze.
Silnik oceniam jako typowy pancernik w tym segmencie, bardzo elastyczny, dzisiaj już tak profesjonalnie wykonanego silnika już nie zobaczymy.
Skrzynia biegów pod kątem przełożeń jest bardzo dobra, auto szybko nabiera prędkości i bardzo dobrze redukuje prędkość.
Układ kierowniczy jak na auto przednionapędowe jest bardzo precyzyjny gdzie w niektórych autach tego segmentu trzeba uważać co robi samochód podczas manewrowania.
Karoseria jeśli chodzi o trwałość to nie ma sobie równych. Rdzy nie uświadczymy tam nawet w 20 letnim egzemplarzu, jedynymi wyjątkami są te po wypadkowe i źle naprawiane blacharsko. Tutaj sytuację ratuje sprawdzenie czy na wszystkich demontowalnych częściach karoserii widnieje logo marki.
Jak dla mnie widoczność jest dobra, podczas manewrowania widzę wszystkie nefralgiczne punkty, którymi można by zahaczyć inny pojazd lub jakiś obiekt.
Wykonanie wnętrza jeśli chodzi o ergonomię jest na bardzo wysokim poziomie, przyciski są skierowane w stronę kierowcy i podczas jazdy w nocy nie musimy ich szukać.
Same plusy w zimie szybko się nagrzewa jak na skandynawskie auto przystało oraz szybko chłodzi w lecie.
Tutaj wiadomo każdy jest inaczej zbudowany i każdy potrzebuje różną ilość miejsca. Dla mnie i osób podróżujących jest na tyle, że wystarcza nam na podróż całą rodziną i psem nawet przez 8h jazdy.
Jest doskonale wyciszony po wielu godzinach jazdy nie mam wrażenia szumu w uszach.
Jeżeli wszystko będzie wymieniane na czas i robione to fachowo to możemy zapomnieć o mechanikach, jedynym mankamentem jest koszt oleju silnikowego, którego potrzebujemy 7l ale jeśli stać nas na Volvo to stać nas na olej.
Ceny wahają się od 4 do 13 tyś zł, a lepszego komfortu w tym przedziale cenowym nie znajdziemy.
Klasycznie w tym modelu intercooler i lubi paść moduł komfortu.
Jedyną rzeczą są półosie napędowe, które są mocno wysilone przy tak dużym momencie obrotowym oraz nie do końca udane skrzynie automatyczne.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.4 D5 163KM 120kW [l/100km]

5,9