Silnik dynamiczny i rewelacyjnie ekonomiczny.Przy dlugich przelozeniach biegow wydaje przyjemny pomruk,
Posiadam w swoim aucie skrzynie manualna na spaceball.Precyzyjnie dziala intuicyjnie.Zalecam wymiane oleju raz na 100 000 oczywiscie pelen syntetyk.Po zalaniu zwyklego oleju przy niskich temperaturach biegi wchodza bardzo ciezko.
Jezdze na 17 calowych alusach opony 225/45/17 i nie mam zadnych zastrzezen co do zawieszenia.Wymienialem tuleje i sworznie na wachaczach ,zastosowalem zamienniki{sa tansze i niegorsze od oryginalnych},jednak przy ustawianiu zbieznosci kol radze ustawic na \"laserowce\".S60 dobrze trzyma w zakretach i zawieszenie dobrze wybiera nierownosci
Widocznosc z miejsca kierowcy idealna do przodu i na boki,gorzej do tylu.Przy cofaniu przydaja sie czujniki parkowania poniewaz boki auta zwezaja sie ku koncowi i widocznosc w lusterkach bocznych jest ograniczona
Wnetrze kolorystycznie dopasowane rewelacyjnie,mam jasnobezowa tapicerke,z utrzymaniem czystosci niema problemu.Plastiki spasowane jak na klase PREMIUM przystalo.Nic nie skrzypi nic nie puka.Komfort siedzen:NIEMA LEPSZYCH!Pojemnosc bagaznika zadowalajaca.
Kabina nagrzewa sie bardzo szybko zima,a latem klima dziala rewelacyjnie!Sprawnie dzialaja nawiewy w bocznych slupkach co sprawia szybkie odparowanie bocznych szyb
Z przodu jest OK ale z tylu dla trojki doroslych osob bedzie ciasno.Mam 185cm wzrostu i przy optymalnym ustawieniu fotela miejsca nad glowa jest jeszcze sporo
Wyciszenie kabiny jest bardzo dobre nawet przy 200 km\\h.Szum powietrza od kol jaki slychac przy wiekszych predkosciach zalezy rowniez od zastosowanego ogumienia.
Zuzycie paliwa jak na motor o takiej pojemnosci i mocy to rewelka!Przy normalnej jezdzie latem komputer pokazywal min srednie spalanie na dystansie 900km 4.4l/100km, zima nie przekraczm 5l.Moje S60 jeszcze nigdy mnie nie zawiodlo,wymieniam tylko czesci eksploatacyjne,polecam zamienniki sa tansze i rowniez dobre.Nie warto przeplacac w ASO ( poza wymiana rozrzadu :co 160 000 i koszt w ASO okolo1000 zl )
Sa ale nieliczne,dotycza przepalajacych sie zarowek,o czym informuje komputer pokladowy
BRAK POWAZNYCH USTEREK!!!W poprzednich ocenach czytalem o wymianie wtryskiwaczy.To jest ewidentny blad wlasciciela.Tankuja badziew na kiepskich stacjach bo jest 3-4grosze taniej na litrze.Pozniej jest tego efekt.Ja osobiscie omijam z daleka takie CPN gdzie szczuja niskimi cenami.Mam kontakt z paliwami i wiem jak sie to wszystko odbywa.Ostrzegam przed zakupem VOLVO ze skrzynia automatyczna.Po 100 000 sa awaryjne i bardzo drogie w naprawie.Zaczyna sie od niewinnych szarpniec w skrzyni.
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 D5 163KM 120kW