Ocena kierowcy - Volvo S60 I

Jaca, 11 lat temu
Silnik 2.4 20V 140KM 103kW
Rok produkcji 2001
Volvo S60 I 2.4 20V 140KM 103kW 2000-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : kultura pracy silnika i wyciszenie wnętrza.
Bardzo wygodny i trwały samochód o niebanalnym wyglądzie. Po dużej ilości samochodów jakie dotychczas posiadałem wiem jaki będzie kolejny - Volvo
Doskonały silnik, trwały i niezawodny, bardzo elastyczny pięknie ciągnie od niskich obrotów. Budowany według starej sprawdzonej szkoły; odpowiednia pojemność i dobrze dobrana moc
Pracuje bardzo precyzyjnie
Zawieszenie jak to Volvo - komfortowe ale i bezpieczne, doskonale trzyma się w zakrętach (zawieszenie wielowahaczowe na szczęście nie aluminiowe jak np w Passacie dlatego bardzo trwałe)
Mniej wprawieni kierowcy mogą narzekać na ograniczoną widoczność do tyłu (sedan mała tylna szyba) oraz szerokie przednie słupki (bezpieczeństwo)
Miałem kilkanaście samochodów ale komfort jest największą zaletą tego samochodu, idealny w długie trasy, doskonałe fotele, intuicyjna obsługa, wysokiej jakości materiały - nic nie trzeszczy,rewelacyjnie wyciszone wnętrze!!
Ogrzewanie i klimatyzacją są bez zarzutu na uwagę zasługuje fakt dodatkowych nawiewów umieszczonych w słupkach dla pasażerów tylnej kanapy
Kierowca i pasażer mają bardzo dużo miejsca,z tyłu osoby o wzroście ok 180cm będą narzekać na małą ilość miejsca na nogi
Wspominałem już wcześniej, naprawdę mało jest tak dobrze wyciszonych samochodów, niezależnie czy jedziemy 60 czy 180km/h silnik jest ledwo słyszalny.
Jak na samochód o pojemności 2,4 to bardzo małe spalanie w trasie bez problemu można osiągnąć wynik 7,4l/100km podróżując w 4 osoby i na pewno nie będąc zawalidrogą
Do samochodu jest sporo zamienników renomowanych firm, wszyscy którzy twierdzą, że S60 jest drogie w eksploatacji prawdopodobnie nigdy nie posiadali takiego samochodu i kierują się stereotypem- że jak Volvo to muszą być drogie części, prawda jest taka że nie odbiegają od konkurencji w tej klasie. Cen serwisu nie komentuję bo nie korzystam (nie było na szczęście potrzeby) samochód nie jest skomplikowany \"daje\" się naprawić mechanikom z poza ASO
Posiadam Volvo ponad dwa lata, dotychczas zrobiłem ok 40000km wymieniłem; sworzeń wahacza (jest wymienialny) i amortyzatory przednie innych usterek nie odnotowałem
Może ja tak dobrze trafiłem ale nie było żadnych poważnych problemów.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.4 20V 140KM 103kW [l/100km]

8,2