Ocena kierowcy - Volvo S40 I

Rok produkcji 1997
Volvo S40 I 1.9 TD 90KM 66kW 1995-1999 - Oceń swoje auto
Silnik : dynamika
Silnik : osprzęt
Kupiłem ten samochód "w biegu" - poprzedni zaniemógł, a potrzebowałem kolejnego. Nabyłem wyeksploatowany egzemplarz (licznik wskazywał 260 tys km ale to jasne, że to bzdura) i spodziewałem się, że prędzej, czy później trzeba będzie coś robić. Faktycznie, zgodnie z obiegowymi opiniami, zdarzają się jakieś usterkowe pierdółki, ale nic poważnego (drogiego w naprawie). Minusem w świetle tych usterek jest fikuśne rozmieszczenie gratów pod maską (np dotknięcie palcem rozrusznika granicy z cudem, jeśli nie mamy kanału pub podnośnika - podobno po zdemontowaniu plastikowej części dolotu da się do niego dostać, ale dowiedziałem się tego już po naprawie, więc nie próbowałem)
Silnik to najbardziej złożona kwestia. Problemy miałem z rozrusznikiem (wyłamana szczotka unieruchomiła wirnik) koszt 60 zł, z wężem chłodnicy (olej napędowy kapał z przewodu powrotnego wtrysku na ów wąż i sprawił, że wąż sparciał i ciekł płyn) wymiana węża chłodnicy i wężyka powrotu 100 zł. Poza tymi detalami zaskoczył mnie silnik dynamiką. Spodziewałem się tłukowatego "młota na ropę" a na prawdę auto jest żwawe i jakby stworzone na autostradę. Powyżej 120 km/h na 5 biegu łapie drugi oddech i momentalnie reaguje wciśnięcie gazu. Miałem okazję prowadzić bardziej zaawansowane diesle (1.9 tdi od 1993 do 1999 roku) i choć były bardziej cywilizowane (cichsze) to żaden mnie tak nie zaskoczył. Mam też porównanie z innym francuskim dieslem (peugeot 306 1.9 td) i wyprzedzanie peugeotem w porównaniu do Volvo to akcja typu kamikadze. Cośtam z mojego Volwiacza cieknie olej i czasem zadymi na niebiesko troszkę ale na 1000 km dolewam z półlitraw więc nie ma masakry. Bez względu na pogodę pali "od strzała" (to był główny argument za kupnem, bo kupowałem w zimę). Gorzej z rozruchem było, kiedy przekaźnik od świec padł i nie grzały i troszkę trzeba było "chechłać" zanim zapalił, ale używka na szrocie 4 dychy kosztowała i pan jeszcze gwarancje dał. Zużycie paliwa jak na diesla nie powala, ale za taką dynamikę wybaczam. Kultura pracy to wada, szczególnie przy rozruchu zimnego czuje się jak kierowca Jelcza z MPK, ale wynika to z prostoty silnika, co jest zaletą jeśli chodzi o trwałość - pracuję jako techniczny w ubezpieczalni i po stanie wnętrza oraz silnika oceniam z grubsza realny przebieg na 500 - 600 tys km (takie przebiegi mają prawie 20 letnie sprowadzane diesle, a stan licznika można traktować, jako dekorację). Biorąc pod uwagę zaskakującą dynamikę silnik oceniam na 4 (piątki nie daje za fikuśne rozmieszczenie osprzętu i hardkorowy klekot) Jeszcze jedno: radzę pilnować paska od wspomagania/klimy itp Zerwany potrafi się wkręcić w rozrząd i zrobić niezłe kuku (informacja potwierdzona przez dwie nieznające się nawzajem osoby) sam cudem tego uniknąłem - jadąc na zakupy zaniepokoił mnie stukający hałas, zajrzałem i zobaczyłem rozlatujący się pasek. Dopiero po wymianie dowiedziałem się ile szkody może zerwanie narobić.
Skrzynia biegów francuska, czyli fi - fu - fą - mało precyzyjna ale nie ma tragedii, jak komuś nie przeszkadzają luzy wybieraka, to da radę (no chyba ze naprawi - zestaw naprawczy Volvo ok 5 dych) Poza tym moja jest trochę głośna, ale zakładam, że wynika to ze sporego przebiegu.
Zawieszenie jest OK, trochę głośne i kapryśne, ale wg mnie nie jest droższe w utrzymaniu niż amelinowe wahacze w grupie VW. Do street racingu sie nie nadaje, ale na dłuższe trasy komfortowe.
Samochód wygodny. Jeśli porównamy go z konkurencją z drugiej połowy lat 90 to w tej klasie jedynie ciężko znaleźć konkurencję. Bardzo ciężko znaleźć egzemplarz bez klimy (czy sprawna to odrębna kwestia). Generalnie większość egzemplarzy ma klime i el szyby z przodu, a nagłośnienie...normalnie science fiction. Nie jestem fanem tłuczenia basem, ale mam porównanie do innych marek. Kiedy zamontowałem w Volvo blaupunkta z allegro za 100 zł byłem w szoku, że w 1997 roku montowali tak mocne głośniki (a są wersje z subwooferem w ściance bagażnika i ja go nie mam)
Rozplanowanie schowków itp bez zarzutu. Czasem mam wrażenie, że samochód był projektowany pode mnie.
Być może ze względu na to, że mój poprzedni samochód miał problemy z chłodzeniem, to w przypadku Volvo jestem zauroczony. Grzeje jak szalony i to po chwili. Nabita klima "rozkręca się" w jakieś 5 sekund.
Samochód przestronny, siedząc z tyłu nie mam problemów, a jestem na prawdę dużym facetem (188 cm wzrostu i 110 kilo wagi)
Cichy to on nie jest, ale masakry nie ma. Jak ktoś nie jest pedantem, to da rade.
Cośtam trzeba wydać, ale ceny części nie dorastają do pięt Japończykom.
Biorąc pod uwagę obecne ceny egzemplarzy sprzed liftu i wyposażenie wg mnie pojazd nie jest drogi. Czasem coś trzeba zrobić, ale plus jest taki, że jak nie był klepany mocno, to nie rdzewieje. No i (o ile w tym wieku można o tym mówić) volvo przedstawia jakiś tam prestiż, a na pewno większy niż gnijący mercedes z tego samego wieku.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 90KM 66kW [l/100km]

8,0
6,0
Volvo S40 I

Cenimy Twoją prywatność

Autocentrum.pl należy do grupy Wirtualna Polska Holding. Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.

Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.

W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.

Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.

Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.

Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.

Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.

Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.